Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Pærebrann påvist i fruktgård

En fruktprodusent i Strand kommune må destruere 8000 nyplantede epletrær etter at det i sommer ble påvist pærebrann på trærne.

Bildet viser blader fra et epletre som er rammet av pærebrann hos den aktuelle fruktprodusenten i Strand kommune. Foto: Venche Talgø/NIBIO
Bildet viser blader fra et epletre som er rammet av pærebrann hos den aktuelle fruktprodusenten i Strand kommune. Foto: Venche Talgø/NIBIO

– Det var ekstrem stor smittespredning på trærne, sier seniorrådgiver Nils Melbø i Mattilsynet. Han forteller at dette er første gang en kommersiell frukthage er rammet av pærebrann i Norge.

- Dette er ganske dramatisk for denne fruktbonden. Jeg regner med at han vil få erstattet en del av kostnadene med å etablere dette feltet, sier Melbø.

Total destruksjon

Eplesortene som er smittet av pærebrann er Rød Aroma, Elstar, Katja og Rød Gravenstein.

- På Katja var det 100 prosent smitte. Vi har bestemt at det skal være total destruksjon av alle plantene som ble satt ned i år. Vi vil avvente situasjonen i forhold til de plantene som ble satt ned i fjor, forteller Melbø.

Bonden som driver frukthagen startet opp i 2019, og har i to år plantet ut epletrær.

Selv om det er påvist pærebrann i frukthagen, blir ikke fruktbonden pålagt restriksjoner mot salg av epler.

- Epler som er rammet av pærebrann er ikke salgsvare. Vi regner ikke med at det er noen fare for smittespredning ved å selge epler fra frukthagen.

Pærebrannsone

Annonse

For å begrense smittepresset på pærebrann har Mattilsynet og dets forgjengere, og NIBIO, siden 1986 hatt Aksjon pærebrann. Ved siden av Ålesund, der kampen mot pærebrann i praksis er gitt opp, er smittepresset størst i Rogaland og deler av Agder.

Frukthagen som er rammet i Strand kommune ligger innenfor det området som er definert som pærebrannsone.

- Vi antar at smitten kommer fra planter i regionen, men vi kan likevel ikke utelukke at smitten har kommet med importerte trær fra Nederland. Vi venter nå på prøvesvar fra andre frukthager som har importert epletrær fra samme leverandør, sier Melbø.

Risikabelt

– Veiledningstjenesten i NLR bør tenke seg godt om når de gir råd til bønder om hvor de kan etablere frukthager, sier planteinspektør Nils S. Melbøe i Mattilsynet. Foto: Privat
– Veiledningstjenesten i NLR bør tenke seg godt om når de gir råd til bønder om hvor de kan etablere frukthager, sier planteinspektør Nils S. Melbøe i Mattilsynet. Foto: Privat

- Er det ikke vel risikabelt å etablere en kommersiell frukthage i et område som er definert som pærebrannsone?

- Jo, det er veldig risikabelt og det må folk ta konsekvensene av. Vi var ikke klar over denne beplantingen. Veiledningstjenesten i NLR bør tenke seg godt om når de gir råd til bønder om hvor de kan etablere frukthager, svarer Melbø.

Ingen nye kommuner

I sommerhalvåret jobber Nils Melbø med Aksjon pærebrann der et team med medarbeidere registrerer smittepresset og utbredelsen av vertsplanter. I fjor gjennomførte aksjonen 10.355 inspeksjoner og fjernet planter på totalt 1.488 eiendommer i 136 kommuner.

- Vi har ikke funnet spredning til nye kommuner i år, men det er ganske mye smitte der det er påvist pærebrann. Vi ser at arbeidet med å rydde vekk prydplantene bulkemispel og pilemispel er viktig for å forebygge smitte. Disse prydplantene fungerer som vertsplanter for pærebrannbakterien, sier Melbø. Han sier medarbeiderne i Aksjon pærebrann har sett at mange hageeiere har begynt å sage ned bulkemispel.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Nils Olve brenner for øko-løk