Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Pass på GPS-utstyret

Hver sommer opplever bønder at kostbart GPS-utstyr blir stjålet. Selv med bortimot stengte grenser, fortsetter GPS-tyveriene også i år.

TYVERI: Leif Ove Sørby opplevde både i 2016 og 2019 at dyrt GPS-utstyr ble stjålet i løpet av natta. Foto: Knut Houge
TYVERI: Leif Ove Sørby opplevde både i 2016 og 2019 at dyrt GPS-utstyr ble stjålet i løpet av natta. Foto: Knut Houge

– Blant dem som kjører varetransport, finnes det muligens folk som ordner seg returlast, som mildt sagt ikke er tollklarert, sier Jogeir Agjeld i NLR, og viser til at varetransporten har fått gå sin gang, mens grensene har vært stengt for sesongarbeidere og andre.

Agjeld er prosjektleder for maskinteknikk og presisjonslandbruk i NLR. Han oppfordrer landets gårdbrukere til å sikre seg så godt de kan mot GPS-tyverier, men samtidig tenke HMS.

TRAKTOR OG UTSTYR bør ideelt sett være innelåst og tyverisikret, men dette er ikke alltid så lett.

– Hvis man fjerner alt av verdi, er det ingenting å stjele. En ting er å ta ned antenna fra taket, men inne i traktoren er det kostbare terminaler. Vi har sett at de som er ute på tokt, ikke skyr noen ting. Er utstyret fastmontert, tar de gjerne med seg hele armlenet, sier Agjeld.

FORSIKRINGSSELSKAPENE har anbefalt gårdbrukerne å koble av antenna og ta den inn for natta.

BACKUP. – Når folk legger inn skiftegrenser og mer varige ting, bør de ta sikkerhetskopi, sier Jogeir Agjeld i NLR. Foto: Knut Houge
BACKUP. – Når folk legger inn skiftegrenser og mer varige ting, bør de ta sikkerhetskopi, sier Jogeir Agjeld i NLR. Foto: Knut Houge

– Den store verdien ligger ofte i det du har av data inne i terminalen. Antenna er det som er lettest å erstatte. Hver enkelt får vurdere arbeidet med å ta ned ei slik antenne hver eneste dag, opp mot risikoen ved å la den stå. Det er en risiko å klatre opp på en plass som ikke er tilrettelagt for klatring. Et armbrudd kan gi et vesentlig større tap for en gårdbruker, enn ei antenne som blir stjålet, sier Agjeld.

GPS-tyveriene som har vært i vår, har skjedd i Østfold, Akershus og sør i Hedmark.

AGJELD OPPFORDRER gårdbrukerne til å ta regelmessige sikkerhetskopier av dataene på terminalene, eller aller helst sørge for skylagring der dette er mulig.

– Når folk legger inn skiftegrenser og mer varige ting, bør de være flinke til å ta sikkerhetskopi. Folk må også notere ned serienummeret på utstyret, slik at de får det tilbake hvis det kommer til rette, sier Agjeld.

Han oppfordrer gårdbrukere som har GPS-systemer hvor det er mulig å skylagre, å ta kontakt med NLRs presisjonsrådgivere hvis de trenger råd om hvordan de skal gjøre dette.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

GPS-tyver raider traktorer igjen