Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Potetbønder er "Årets unge bonde"

Driverne på Fonn-Holand gård, Dina Fonn Sætre og Henning Andreas Holand fra Engleøya i Nordland vinner prisen.

Driverne på Fonn-Holand gård, Dina Fonn Sætre og Henning Andreas Holand fra Engleøya i Nordland vinner prisen. Foto: Privat.
Driverne på Fonn-Holand gård, Dina Fonn Sætre og Henning Andreas Holand fra Engleøya i Nordland vinner prisen. Foto: Privat.

Prisen "Årets unge bonde" ble i dag delt ut via en direktesending på nett. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad delte ut prisen på vegne av juryen.

Beskrivelsen av vinnerene er blant annet:

"Etter overtakelsen har de to forbedret teknologien på gården. Nå har de GPS-styring på traktoren, og et mer presist utstyr til å sette, gjødsle og ta opp poteten. Målet er en 100 prosent salgbar avling. Parets hjertesak er å bruke alle potetene, uansett fasong og størrelse, for å redusere matsvinnet."

Annonse

I et intervju med NRK i fjor høst fortalte Dina og Henning om potetene som ikke holder mål, som ender som dyrefôr, potetsprit, potetmel eller industrimat.

– Dette er virkelig ikke hyggelige bilder å se, verken for potetprodusenter eller forbrukere. Dette er den brutale sannheten når skjønnhetstyranniet får herje i matbransjen, sier Sætre og Holand.

Nå har paret fått minimandelpotetene ut i butikkene. De er å få kjøpt i Coop Prix og Coop Mega sine butikker på Østlandet.

– Dette syns vi er utrolig stas!Vi har investert og jobbet mye for å kunne redde disse herlige småx, og nå skjer det endelig, skriver paret på sin egen Instagram-konto.

Kåring av «Årets unge bonde» er en del av kommunikasjonskonseptet Landbruket NXT (tidligere Grønn utdanning) som har pågått siden våren 2010 og er et samarbeid mellom Felleskjøpet Agri, Norges Bygdeungdomslag og McDonald’s Norge. «Årets unge bonde» skal være 35 år eller yngre, matprodusent og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. Årets unge bonde vinner 20.000 kr til å dra på en drømmereise, med avløser i inntil en uke, sponset av Norske Landbrukstenester.

Neste artikkel

Vil fornye kornproduksjonen