Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Presisjonsguru kommer til NLR Teknikkmøtet

Med aktiv bruk av innsamlede data og presisjonsteknologi har Jacob van den Borne utmerket seg som en av verdens mest innovative bønder. Nå forteller han norske bønder om sine strategier.

– Å få på plass Jacob van den Borne er litt som å få Bruce Springsteen på Glopperock, sier Jogeir Magnar Agjeld i NLR
– Å få på plass Jacob van den Borne er litt som å få Bruce Springsteen på Glopperock, sier Jogeir Magnar Agjeld i NLR

Med sine 205 centimeter er ikke den 37 år gamle potetbonden fra Nederland noen smågutt, sånn rent personlig. At han og broren driver familiebruket med 5500 dekar poteter, 500 dekar sukkerbeter og 3000 dekar mais er heller ikke til å kimse av, skriver Norsk Landbruksrådgiving i en pressemelding.

De hevder at det ikke er store tall som er det mest vesentlige når Jacob van den Borne kommer til NLR Teknikkmøtet på Gardermoen 6. februar. Det at han regnes som en av de aller fremste på presisjonslandbruk er nok det som trekker aller mest.

Jogeir M. Agjeld i NLR er av de som har hørt van den Borne holde foredrag tidligere.

- Grunnen til at vi har hatt han øverst på vår ønskeliste, er at han bokstavelig talt er jordnær. Om du driver 50 mål med gras i sidehelling eller 5500 mål med poteter i Nederland: Det å kjenne jorda di, og utnytte potensialet til å dyrke gode avlinger er like vesentlig, uansett utgangspunkt. Jacob setter ord på dette, og forklarer hvordan han nærmest definerer seg som en lagleder eller trener for plantene sine og jordsmonnet sitt.

Utnytter sensordata

Målet med strengt tatt alle former for planteproduksjon må være å få hver enkelt plante til å yte så godt som mulig, med en så lav ressursbruk og miljøbelastning som mulig. Det målet kan vi alle sikte oss inn mot.

Annonse

Noe av det som skiller van den Borne fra bønder flest, er det store omfanget av sensordata han benytter for å styre produksjonen sin. Ikke bare har han detaljerte koordinatfestede jordprøver. Han har sjølsagt avlingsregistreringer, han tar vare på værdata, benytter seg av jordscanning, samt at han bruker droner til avlingsestimering.

- Vi har totalt 40 datapunkter pr. plantelokasjon. Hver gang vi kjører over en teig, sanker vi nye data, som skal analyseres og brukes til direkte eller framtidig styring av innsatsen vår. Det handler hele vegen om å optimalisere drifta, forklarer Jacob.

Deler kunnskapen

Erfaringene som Jacob høster, verdsettes like høyt som avlinga. Og på samme måte som at potetene skal finne sin veg ut til forbrukerne, er han opptatt av at kunnskapen skal formidles videre til folk i landbruket. Derfor har han etablert et eget senter for presisjonslandbruk på garden. Målet er at flere oppdager nytteverdien i presisjonslandbruk, og gjennom det tar bedre avlinger med høyrere kvalitet mindre innsats og bedre bærekraft, enten garden din er stor eller liten.

Vil du høre en av landbruksverdenens største superstjerner på nært hold, er det bare å melde seg på NLR Teknikkmøtet på Gardermoen 6. og 7. februar. Påmeldingsfristen er 27. januar.

Neste artikkel

Seinere enn Reglone