Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Prisen på svinekjøtt når rekordhøyder i Europa

Og nederlandsk landbruksbank spår at prisene skal enda mer opp i 2020.

OPPGANG: Det er gode tider i europeisk svineproduksjon for tida. Illustrasjonsfoto
OPPGANG: Det er gode tider i europeisk svineproduksjon for tida. Illustrasjonsfoto

Svinenoteringen når nye høyder i Europa. I Danmark har Danish Crown denne uka økt kiloprisen på svinekjøtt til 2,064 euro, eller nesten 21,50 norske kroner.

Ifølge en rapport utgitt av den nederlandske landbruksbanken Rabobank, vil det globale utbudet av svinekjøtt falle med opptil 10 prosent i 2020. Det kommer på toppen av at produksjonen falt med 20 prosent i 2019.

En stor del av årsaken var utbrudd av afrikansk svinepest i Asia og Europa. Nå kommer utbruddet av korona på toppen av dette, og det er særlig Kina som er hardt rammet. Kina er verdens største produsent og konsument av svinekjøtt.

Annonse

Analytikerne i Rabobank spår at kinesisk svineproduksjon vil reduseres med 15 til 20 prosent også i år.

Mangelen på kinesisk svinekjøtt gjorde at importen til Kina steg med 67 prosent i 2019, og land som Spania, Tyskland og USA er blant de største eksportørene.

– I fjor forutså vi at ASF ville få en innflytelse på verdensmarkedet som vi ikke har sett tidligere. Nå er koronavirus enda en lettantennelig faktor på det globale markedet. Produsenter, oppkjøpere, eksportører og importører ligger vågne om nettene, og det med god grunn. Å sette en stopper for koronasmitten må være høyeste prioritet, sier Justin Sheppard i RaboResearch til Pig World.

Neste artikkel

Økt fruktbarhet ga pallplass