Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Samler erfaringer fra havreåret

For fjerde år på rad inviterer Norsk Havreforening til Havre-NM, gjennom en digital spørreundersøkelse.

KUNNSKAP: Havre-NM bidrar til erfaring- og kunnskapsdeling mellom havredyrkere i Norge. Alle som deltar har mulighet til å vinne gjeve premier. Foto: Marie Hatlevoll
KUNNSKAP: Havre-NM bidrar til erfaring- og kunnskapsdeling mellom havredyrkere i Norge. Alle som deltar har mulighet til å vinne gjeve premier. Foto: Marie Hatlevoll

Norsk Havreforening etterspør nok en gang norske havredyrkeres erfaringer fra dyrkingssesongen, gjennom et digitalt NM. Gjennom tre år har foreningen samlet inn nesten tusen erfaringer om dyrkingsteknikker og resultater fra havredyrking i Norge.

Resultatene fra undersøkelsene har blant annet avdekket at havren får problemer med sur jord, at elgen er et av de vanskeligste skadedyrene, at nye sorter gir bedre resultater og at økologisk dyrking kan være mer lønnsomt enn konvensjonelt, melder Norsk Havreforening.

De har også funnet at forgrøden har mye å si på avlingspotensialet. Ved å dyrke havre etter havre kan man få opptil 79 kilo reduksjon i avlingen. Det beste dekningsbidraget har dyrkerne fått med sortene Ridabu, Belinda og Våler, med over 1000 kroner per dekar, mens Haga er den beste tidligsorten, med høsting innen 111 dager etter såing. Gjødsling etter forventa avling lønner seg, med opptil 15 kilo meravling per kilo nitrogen, og ståforkorting har ofte vært økonomisk gunstig, mens det har vist seg å være mer usikkert resultat med sopp- og insektssprøyting. Dessuten erfarer havreforeningen at DON ikke lenger er noe stort problem i havredyrking.

Annonse

Nå sendes nye spørsmål ut til havredyrkerne fra Norsk havreforening, og i år er også spørsmål om fosforgjødsling inkludert. Det er åpnet for å gi flere svar, slik at de som dyrker flere ulike havresorter kan utdype svarene for hver sort. Desto flere som legger inn svar på spørreundersøkelsen, jo sikrere blir undersøkelsen, og resultatene kan bli et fint supplement når man skal velge sorter eller dyrkingsstrategi til våren igjen, skriver Havreforeningen.

Alle som svarer på undersøkelsen vil ha mulighet til å vinne premier bestående av blant annet såkorn, gjødsel, kalk, spireprøver og mye mer, og vinnerne trekkes av alle deltagerne.

Skjemaet finner du her, og fristen for å svare er 20. februar 2023.

Neste artikkel

Kornproduksjon i et våtere klima