Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Seks av ti bønder bekymret for ekstremnedbør

Nedbørsskader er den klart største klimafrykten hos norske bønder.

SKADER: Gården til Jan Norvald Steig fikk store skader da det var flom i Fortumsdalen i Luster i oktober 2018. Foto: Arne Øyen
SKADER: Gården til Jan Norvald Steig fikk store skader da det var flom i Fortumsdalen i Luster i oktober 2018. Foto: Arne Øyen

Hele 61 prosent sier at de er mest redde for konsekvensene av mer styrtregn, flom og overvann i framtida. Det viser en undersøkelse Sentio har gjort for Frende Forsikring.

– Styrtregn er det som bekymrer flest. Én av fire sier at de er redde for dette, sier Øystein Øren. Han er produktsjef med ansvar for landbruk i Frende Forsikring.

STYRTREGN RANGERES på førsteplass i alle landsdelene i Norge. Organisasjonssjef i Norges Bondelag, Astrid Solberg, forklarer hvorfor dette bekymrer:

– Styrtregn kan føre til oversvømmelser og flom som kan ødelegge avlingene. En del områder er også svært utsatte for skred og ras, som kan skylle bort matjorda eller ta med seg bygninger og infrastruktur. Over tid fører store mengder nedbør også til erosjon og utvasking av næringsstoffer, som gir dårligere jordkvalitet, sier hun.

Annonse

– Avlingene kan regne bort med for mye vann, men det kan like fort bli svikt i avlingene med langvarig tørke, sier Øystein Øren i Frende.

DET ER DERFOR IKKE OVERRASKENDE at tørke havner på andreplass på fryktlista hos bønder som bor nord, midt og øst i landet.

– Tørkesommeren 2018 i Sør-Norge har satt varige spor, og langvarig tørke er en forferdelig situasjon for bønder som er helt avhengige av været. Å se at avlinga gradvis dør, og at vinterfôret til dyra visner bort, er en stor belastning for den enkelte, sier Solberg.

Fortsatt sliter mange bønder med økonomiske ettervirkninger etter den dramatiske tørkesommeren 2018.

Dette bekymrer mest i ulike landsdeler

Østlandet: Styrtregn og tørke

Vestlandet: Styrtregn og overvann

Nord-Norge: Styrtregn og tørke

Midt-Norge: Styrtregn og tørke

Sørlandet, inkludert Telemark og Vestfold: Styrtregn og flom

Kilde: Sentio/Frende

Ting å tenke på

Det er vanskelig å gardere seg mot de mest ekstreme hendelsene, men det hjelper å ha tenkt igjennom det utenkelige.

Lag en beredskapsplan for gården.

Sørg for åpne bekkeløp og grøfter, for å hindre oversvømmelser.

Sikre tilgang til andre vannkilder hvis vannet forsvinner.

Lagre rundballer høyt i terrenget, så de ikke ødelegges eller flyter av gårde hvis det blir flom.

Moderne gårdsdrift er helt avhengig av strøm, så sikre at du har tilgang til aggregat/nødstrøm hvis strømmen forsvinner.

Neste artikkel

Storflom i korntørka