Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Seks av ti NRF-kyr lager A2-melk

Norsk melk er full av det ettertraktede beta-kaseinet A2.

Da Kolonihagen i sommer gikk ut og fortalte at de måtte til Nederland for å lage økologisk is var et av argumentene at melk fra norske kyr ikke inneholder nok av beta-kaseinet A2.

Da Kolonihagen i sommer gikk ut og fortalte at de måtte til Nederland for å lage økologisk is var et av argumentene at melk fra norske kyr ikke inneholder nok av betakaseinet A2.

Melkeprotein består av 80 prosent kasein og 20 prosent mysekasein. Det finnes mange typer kaseiner, og et av disse er beta-kasein. Beta-kasein finnes så i to varianter, A1 og A2.

Annonse

Årsaken til at melk med mye A2-protein er attraktivt er teorien om at A2 har en positiv helseeffekt, i motsetning til A1 varianten. Selv om det ikke er vitenskapelig bevist hevder tilhengerne av denne teorien hevder at A2-melk brytes lettere ned i tarmen, og blant annet gir redusert forekomst av diabetes type 1, hjerte- og karsykdommer, autisme og tarmlidelser, skriver Buskap.

66 prosent av NRF-oksene og 60 prosent av NRF-kyrne har gener for å lage A2A2-melk. Foto: Camilla Mellemstrand

Når Geno har genotypet dyr har de nå gransket hvilke varianter av beta-kasein det røde norske feet produserer. I hovedsak finnes det tre mulige kombinasjoner: A1A1, A1A2 og A2A2. Da 14 394 kyr og okser var analysert viste det seg at 62 prosent av dyrene hadde gener for A2A2-melk, mens bare 4 prosent var A1A1. I alt 33 prosent av dyrene hadde beta-kasein kombinasjonen A1A2.

Dersom Geno skulle ønske å drive aktiv avl for å øke A2A2 beta-kasein varianten er det svært enkelt. Av de 22 eliteoksene som ble tatt ut i oktober har 16 A2A2-varianten, fem har A1A2 og kun en har A1A1, skriver Buskap.

Neste artikkel

Slutter med sommerlam