Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Senker størrelseskrav på kålrot

I en pressemelding på sine nettsider melder Gartnerhallen om gode tall for årets grønnsakslager, men noen justeringer har blitt gjort for å øke visse beholdninger.

På grunn av den dårlige høsten, er det trolig en del kålrot på lager som bare nesten når opp til det normale størrelseskravet. Foto: Frida Meyer
På grunn av den dårlige høsten, er det trolig en del kålrot på lager som bare nesten når opp til det normale størrelseskravet. Foto: Frida Meyer

Tall fra Landbruksdirektoratet viser at det kun er konvensjonelt dyrket rosenkål, kålrot, pastinakk og purre som det er mindre av på lager i år enn på samme tid i 2019. Ellers er det i mange tilfeller langt større lagerbeholdning av konvensjonelle grønnsaker, sammenlignet med i fjor. Størst økning er det for lageret av rødkål, som siden i fjor har økt med 775 prosent, fra fire til 35 tonn. Ellers har kepaløk, rødløk og rødbeter hatt en lagerøkning på 237, 156 og 105 prosent.

DÅRLIG TILVEKST

I pressemeldingen skriver Gartnerhallen at både gulrot, løk og hodekål ligger godt over plan, og at de regner med at lageret av disse grønnsakene vil rekke helt til sesongen 2020 er i gang. Samtidig kan de melde at de i år har valgt å lempe på størrelseskravet på kålrot, som normalt ligger på 600 gram. På grunn av den våte og kalde høsten har mange opplevd at kålrota ikke har hatt like god vekst som normalt.

– Vi har sammen med BAMA vurdert at det er greit å gå ned 100 gram på kålrota, for å få tak i et større volum, forteller markedsansvarlig i Gartnerhallen, Bjørn Oppberget, til Norsk Landbruk.

Derfor vil de nå hente ut kålrot som går ned mot 500 gram fra lager hos produsentene. Reduksjonen i størrelseskrav skyldes at gapet mellom etterspørsel og tilgjengelig kålrot som er over 600 gram, er på rundt 1200 tonn.

DEKKER NEPPE PLANLAGT MENGDE

Oppberget har ikke oversikt over hvor store mengder kålrot på 500 gram eller mer, som ligger på lager.

Annonse

– Vi har snakket med produsentene, som forteller at de har en del kålrot på lager i den størrelsen. Men vi vet allerede at vi ikke vil klare å dekke produksjonsplanen, selv om vi tar inn kålrot ned mot 500 gram.

BEDRE FOR KVALITETEN

Han forklarer at det i tillegg kan hende at det kan bli vanskelig å få tak i importert kålrot, etter årets ugunstige sesong. Derfor ønsker de å utnytte det som er produsert i Norge så mye som mulig. Årsaken til at det normalt stilles krav om at kålrota skal være 600 gram eller mer, skyldes at kvaliteten holder seg bedre i butikk, når kålrota har litt størrelse.

– Kålrota tørker fort ut i butikken hvis den er for liten. Dessuten er dette vanligvis ikke et problem, fordi produsentene normalt dyrker kålrot som er rundt 600 gram, forklarer Oppberget.

Kålrot som ikke er store nok til å bli solgt i butikk og til storkjøkken, selges til industri, som lager stappe og staver.

Neste artikkel

Lover ut én million til produsentidé