Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skal kartlegge plommer, epler og moreller

Underdekning av norsk frukt i markedet, har gjort det unødvendig for Gartnerhallen å drive produksjonsplanlegging på frukt. Inntill nå.

Kartlegginga som Gartnerhallen skal i gang med, vil gi svar på hvordan fruktproduksjonen ser ut fem år frem i tid.  Foto: Arkivfoto
Kartlegginga som Gartnerhallen skal i gang med, vil gi svar på hvordan fruktproduksjonen ser ut fem år frem i tid. Foto: Arkivfoto

Neste sesong er første året at Gartnerhallen skal sette opp produksjonsplaner for alle sine 350 fruktprodusenter. Dette forteller Gartnerhallen-styreleder Per Olav Skutle til Norsk Landbruk.

– Fruktproduksjon er ei langsiktig investering, og vi opplever en økende bekymring hos produsentene for overetablering. Produksjonsplanlegging er noe av det viktigste Gartnerhallen gjør, for produksjon og markedsbehov må samsvare, sier Skutle.

Per Olav Skutle, styreleder i Gartnerhallen. Foto: Liv Jorunn D. Sagmo
Per Olav Skutle, styreleder i Gartnerhallen. Foto: Liv Jorunn D. Sagmo

Underdekning av norsk frukt

Ulikt fra landbruket for øvrig, har ikke Gartnerhallen mottaksplikt på medlemmenes produkter. Markedet reguleres i stor grad ved produksjonsplanlegging, der kunden (BAMA) melder om behov i markedet, og Gartnerhallen samkjører dette med volum, sort og leveringstidspunkt hos hver enkelt produsent.

I dag er alle store kulturer under produksjonsplanlegging i Gartnerhallen. Frukt er siste kategori som skal kartlegges.

– Frem til nå har det vært underdekning av norsk frukt i det norske markedet, og det har vært fritt frem for å produsere. Og økning i produksjon har vært bra for å tilfredsstille markedet, sier produksjonssjef Stian Vik Thomassen i Gartnerhallen.

Annonse

Det blir det nå endring på.

Nå skal plantinger godkjennes av Gartnerhallen

Fruktprodusenter på Vestlandet har tidligere uttrykt bekymring for at fruktproduksjon flytter østover. Det kan ikke Vik Thomassen finne bevis for.

– Ser jeg på avregningstallene har fordelingen mellom øst og vest, vært noenlunde stabil de ti siste årene, sier han til Norsk Landbruk.

Kartlegginga som Gartnerhallen nå skal i gang med, vil kunne gi svar på hvordan fruktproduksjonen vil se ut fem år frem i tid, ikke bare ett år som er vanlig med ordinær produksjonsplanelgging.

– Vi skal forsøke å få de fleste av våre produsenter til å registrere fremtidige plantinger, og framtidige plantinger skal godkjennes av Gartnerhallen, forteller Vik Thomassen.

– Ingen tjent med overproduksjon

Ingen av de eksisterende Gartnerhallenprodusentene vil risikere å miste levering som resultat av planlegginga.

– Men vi kan komme i den situasjonen at produksjonsønsket er større enn behovet i markedet. Da må vi stramme inn. Det er ingen som er tjent med overproduksjon, sier Thomassen.

Neste artikkel

Direktesalg kan være et alternativ