Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slik oppsummerte bøndene tørkesommeren i 47

Fra arkivet: Norsk Landbruk om ettervirkningene av tørkesommeren i 1947

Tørke: Alle snakker om at vi ikke har hatt en like alvorlig tørkesituasjon siden 1947.Her kan du lese en oppsummering av tørkeskadene på Østlandet som stod på trykk i Norsk Landbruk i november 1947.

Sør-Norge har ikke opplevd en tilsvarende tørkesituasjon på 70 år. Det er så lenge siden at de færreste vet hva slags avlingsskader det var snakk om, og ikke minst hvilke ettervirkninger det fikk for grasveksten i de mest tørkeherjede områdene.

I våre arkiver har vi nå funnet frem til en sak i Norsk Landbruk fra 7. november 1947. Her kan vi lese en situasjonsbeskrivelse fra bønder i ulike fylker, blant annet fra Østfold, Vestfold, Telemark, Hedmark, Oppland og Buskerud.

Annonse

Gjennlegg pløyes opp, etablert eng overlever

I oppsummeringen konkluderes det med at tørken i de fleste tilfeller har medført så store skader på årets gjenlegg at det "ikke er noe å lappe på" og "at flere har pløyd opp det de sådde til på våren". Untaket er der det ble sådd så seint at grasfrøet ikke spirte før regnet kom utpå høsten. For det som før lå til eng var konklusjonen at grasrota de fleste steder ikke hadde fått varige skader av tørken, og at den hadde sin evne til gjenvekst i behold.

Om du sliter med å lese teksten kan du laste ned en PDF-av sidene her

Neste artikkel

15 kjøttfe døde av for mye ubehandla halm