Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

- Som natt og dag innendørs

En av bøndene som deltok i traktorforsøket med biodiesel, benyttet også noe biodiesel fra tanken, for å sjekke hvordan den fungerte på hans Weidemann minilaster fra 2002, som han brukte inne i fjøset.

Snorre Jystad på minilasteren i fjøset. Foto: Privat
Snorre Jystad på minilasteren i fjøset. Foto: Privat

– Minilasteren hadde gått 5500 timer og begynte å ryke en del eksos. Jeg måtte gløde den for å få start, og når jeg startet den kom det svart røyk, forteller Snorre Jystad, melkeprodusent i Stod.

- Da jeg fylte biodiesel på tanken forsvant både røyken og lukten. Forskjellen på å kjøre innendørs med en minilaster med vanlig diesel og èn med biodiesel er som natt og dag. Jeg trengte heller ikke å gløde den i sommer for å få start på den, sier Jystad.

Han sier at de eneste gangene han kan kjenne noe lukt fra eksosen er når han kjører minilasteren hardt. Da minner lukten om den som kommer når man blåser ut et stearinlys.

- Med biodiesel på tanken blir arbeidsmiljøet mye bedre i fjøset. Og hvis jeg søler biodiesel på klærne er dette ikke lenger noe stort problem. Gjør jeg det med vanlig konvensjonell diesel må jeg inn og skifte klærne, sier Jystad. Han sier at han vil fortsette med å kjøpe inn biodiesel til minilasteren, selv om prisdifferansen mellom konvensjonell diesel og biodiesel er betydelig.

Annonse

Du kan lese mer om det omfattende traktorforsøket med biodiesel i artikkelen under

Vurderer du ny minilaster? Sjekk priser i redskapsoversikten

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Kritisk etter salmonellautbrudd