Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

- Spar ikke på plasten

- Bruk nok plast på rundballene dine, er oppfordringen til NLR-rådgiver Oddbjørn Kval-Engstad før årets grassesong.

Foto: Trond Martin Wiersholm
Foto: Trond Martin Wiersholm

Type gras, tørrstoffprosent og ikke minst lagring og transport avgjør hvor mange lag plast du bør ta på rundballene eller firkantballene.

- Man må være ekstra nøye med å få nok plast på det fôret som er tørt, og kanskje i tillegg også er seint høstet. Dette fôret har grove strå som lett kan lage hull i plasten, sier Kval-Engstad.

Hvis disse ballene i tillegg skal selges til for eksempel staller, og dermed må transporteres og håndteres med redskap flere ganger, kan det ifølge Kval-Engstad være nødvendig med 10, 12 og kanskje opptil 14 lag med plast.

Plastkvaliteten

Jo lengre graset har stått og jo tørrere det er, jo mer plast bør bonden bruke.

- Er graset slått tidligere er det mer blad i det. Er graset også moderat fortørka kan det holde med seks lag plast hvis det ikke skal flyttes mer enn fra jordet og inn til gården. Men hvis ballene skal ligge lenge er åtte lag plast et minstekrav for sikker lagring, sier Kval-Engstad. Han understreker at dette rådet forutsetter at plastkvaliteten er god.

- Er du usikker på plastkvaliteten bør du be om dokumentasjon på test gjort av uavhengig laboratorium, sier Kval-Engstad. Han opplyser at tester har vist at farget plast er lite grann mindre tett enn hvit plast, men at plast produsert med ny teknologi i 19 my tykkelse er like tett som tradisjonell film i 25 my tykkelse ved samme antall lag plast.

Legg ballene i skygge

Annonse
–  Rundballeplasten er ikke helt tett. Jo varmere det er, desto mer oksygen slipper igjennom, sier Oddbjørn Kval-Engstad, rådgiver i NLR. Foto: Sesselja Bigseth
– Rundballeplasten er ikke helt tett. Jo varmere det er, desto mer oksygen slipper igjennom, sier Oddbjørn Kval-Engstad, rådgiver i NLR. Foto: Sesselja Bigseth

- Rundballeplasten er ikke helt tett. Jo varmere det er, jo mer oksygen slipper gjennom. Har du mulighet til det bør ballene plassere i skyggen, gjerne langs en skogkant eller bak en bygning, men ikke der du vet fugl pleier slå seg ned. Fôr høstet tidlig på sommeren har ekstra behov for å ligge så skyggefullt som mulig, eventuelt må dette få mer plast, sier Kval-Engstad. Han sier det særlig på Vestlandet har vært et problem at hjort har begynt å spise på rundballene. Hjorten kan gå løs på rundballene når fôret er fuktig nok til at den kjenner lukten av gjæringsprosessen.

- Hvis du vil begrense problemet med jordrotter og mus kan du sette rundballene med litt avstand mellom hver, slik at katten kommer til.

Still inn og vedlikehold pakker

Oddbjørn Kval-Engstad sier en del av feilene på plastpakkede rundballer ikke skyldes plastkvaliteten, men pakkeren. Han lister nedenfor opp noen viktige råd til de som skal pakke rundballer:

- Riktig innstilling og kontinuerlig vedlikehold er viktig. Minst 53 % overlapp, ikke 48% som gir «glipper», på pakkere der du kan stille overlapp.

- Rett forstrekk: 70 %, stilles med bremserulllene.

- Vask bremserull og strekk-ruller minst ukentlig, for å fjerne limrester.

- Still kniven som kutter plasten høyt nok, så du unngår «plasthaler».

- Bruk 2,5 runde nett/bredplast, da det trengs for å holde ballefasong fram til pakking

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Breispredermaskiner fortørker graset best