Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Starter import av lokalost-utstyr

Fjøssystemer satser på et nytt marked, med ysteriutstyr fra Slovenia.

Ysteriustyret fra Plevnik er ifølge Fjøssystemer beregnet til et småskala og medium-segment, og passer godt i Norge. Foto: Kjetil Olsen/Fjøssystemer
Ysteriustyret fra Plevnik er ifølge Fjøssystemer beregnet til et småskala og medium-segment, og passer godt i Norge. Foto: Kjetil Olsen/Fjøssystemer

Da Lely lanserte gårdsmeieriet Orbiter i fjor vår, rant det inn med henvendelser til Fjøssystemer i Norge. Orbiteren er et minimeieri som pasteuriserer og homogeniserer melka, før den tappes over på flasker til salg i butikk.

– Mange var nysgjerrige på hva dette var, og mange hadde konkrete planer for hvordan de kunne foredle egen melk på en enkel måte, sier selger Kjetil Olsen i Fjøssystemer Vest til Norsk Landbruk.

Skal bygge opp oste-team

Det som lanseringa lærte Fjøssystemer, var at det finnes et marked for ysteriutstyr her hjemme – dog i mindre skala. Nå har de skrevet kontrakt med den slovenske utstyrsprodusenten Plevnik, om å bli eneimportør av deres ysteriutstyr til Norge.

– De har satset på et småskala- og mediumsegment. De har for eksempel ystekar i størrelsesorden 50 til 5 000 liter, og det er mer overkommelig her til lands, sier Olsen.

Han er helt ærlig på at Fjøssystemer ikke kan så mye om ysting og håndverket rundt det. Men forteller at de nå er i ferd med å bygge opp et eget osteteam i organisasjonen.

– Og da vi reiste til fabrikken i sommer, hadde vi med oss kunnskapsrike nøkkelpersoner som er gode på håndverket. Plevnik har allerede en høy stjerne i det norsk gårdsost-miljøet, sier Olsen.

Fjøssystemer skal tilby service til norske produsenter som allerede har kjøpt og tatt i bruk utstyr fra Plevnik. Foto; Kjetil Olsen/Fjøssystemer
Fjøssystemer skal tilby service til norske produsenter som allerede har kjøpt og tatt i bruk utstyr fra Plevnik. Foto; Kjetil Olsen/Fjøssystemer

Slutt på direkteimport

Annonse

Fjøssystemer blir nå den første i Norge til å importere ysteriutstyr. Fram til nå har enkeltpersoner selv stått for importen, direkte fra produsent eller med forhandlere i Sveits, Sverige eller Nederland.

– Fordelen er at vi har et serviceapparat over hele landet, som våre kunder vil nyte godt av når det kommer til montering, service og deler, sier Olsen.

Det betyr også at det blir slutt på at enkeltpersoner kan importere utstyr fra Plevnik selv.

– Tanken er at vi også skal kunne gi service til dem som allerede har kjøpt og tatt i bruk utstyr fra denne leverandøren, sier Olsen.

– Naturlig videreføring av selskapet

Selskapet har satt seg som mål å omsette ysteriutstyr for fire–fem millioner kroner i løpet av 2019. Det første systemet er trolig satt i drift før denne saken kommer på trykk.

– Vi kan dele utstyret opp i enkle kategorier: Ystekar, pasteurer og ellers annet tilleggsutstyr, som dreneringsbord, ystepresser, separatorer og smørkinner, forteller Olsen.

Også sjefen selv mener at ysteriutstyr er veien å gå for selskapet.

– Å satse på utstyr til gårdsmeierier, er en naturlig videreføring av vår satsing på melketeknikk, og vi ser at det er både etterspørsel og behov for en forhandler av slikt utstyr i Norge, sier konsernleder André Stenumgård i Fjøssystemer i en pressemelding.

Neste artikkel

Hold laktasjonen i gang i sommer