Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Starter med grillkull og ny tørkemetode for bjørkeved

Har suksess med ved og vil utvide satsingen på bioenergi.

TØRKING: Bjørkeveden forurenser mye mindre når den blir tørket ned til 5-6 prosent fuktighet med varme og vakuum, forteller Thorstein Roxrud. Foto: Dag Idar Jøsang
TØRKING: Bjørkeveden forurenser mye mindre når den blir tørket ned til 5-6 prosent fuktighet med varme og vakuum, forteller Thorstein Roxrud. Foto: Dag Idar Jøsang

Thorstein Roxrud har blitt en av de større vedprodusentene i landet. I år produserer og leverer bedriften Hel V om lag 1 100 tonn bjørkeved. Hel V selger, produserer og frakter ved ut til kunder fra Moss i sør, via Follo, Oslo, Bærum og Asker og Drammen. Hel V består av fire personer på fulltid.

– Egentlig skulle vi vært fem, og det er vi forhåpentligvis når vi kommer til våren, forteller vedgründeren, som driver Hel V sammen med kona, Marianne.

TIL VÅREN ER DET NEMLIG PLANEN å starte med produksjon av grillkull på Kykkelsrud gård i Frogn. Det er det ingen andre i Norge som gjør. Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB, stammer to tredeler (67 prosent) av grillkullet som importeres til Norge fra trær i indonesiske regnskoger, mens den siste tredelen stammer fra Polen. Mindre enn en prosent av grillkullet kommer fra andre land, slik som Sør-Afrika, Namibia og Sverige.

– Når vi driver med ved er det veldig sesongbasert arbeid, der inntektene kommer på slutten av året, mens vi har utgifter til lønn, produksjon og lagring hele året. Derfor jobber vi med et prosjekt med testproduksjon av et helnorsk grillkull med oppstart til våren, forteller Roxrud.

VED: Thorstein Roxrud ved storsekkene på 1 640 liter, som Hel V har produsert i vinter, og som nå er på veg ut til kunder langs Oslofjorden fra Moss til Drammen.
VED: Thorstein Roxrud ved storsekkene på 1 640 liter, som Hel V har produsert i vinter, og som nå er på veg ut til kunder langs Oslofjorden fra Moss til Drammen.

PROSJEKTET HAR BLITT TIL ET samarbeid med forskere hos NIBIO. For å lage kull trengs høy varme og planen er å bruke avkapp fra vedrensinga til å fyre anlegget med. Planen er å produsere grillkull i tre ulike kvaliteter: Restaurantkvalitet, grillkvalitet og briketter.

Annonse

– Dette blir spennende. Jeg har veldig tro på å samarbeidet med akademia for å utvikle næringa, sier Thorstein Roxrud.

Produksjonsanlegget og de videre planene for grillkullproduksjonen ønsker han ikke å snakke altfor høyt om. Det ønsker han heller ikke å gjøre om et annet spennende prosjekt han har samarbeidet med NIBIO om: Tørking av bjørkeved som gjør at den ikke trekker til seg fuktighet etter tørking.

I DAG TØRKER HEL V BJØRKA i bærtunneler. Makskravet til fuktighet i ved er 20 prosent, men i praksis tørker Roxrud bjørkekubbene ned til 13-15 prosent vanninnhold. Når veden lagres ute vil den naturlig trekke til seg fuktighet fra høstlufta igjen, slik at den gjerne har en fuktighet på 18 prosent når vi nærmer oss slutten av året. Deretter tørker den litt utover vinteren igjen.

GUL: De to kubbene som har vært gjennom tørking med varme og vakuum har gulnet sammenlignet med den hvite veden i bjørkekubben som er tørket på vanlig måte.
GUL: De to kubbene som har vært gjennom tørking med varme og vakuum har gulnet sammenlignet med den hvite veden i bjørkekubben som er tørket på vanlig måte.

– Bjørka har to typer fuktighet. Den ene kan vi tørke ut på tradisjonell måte, mens den andre er molekylær. Den må vi tørke ut ved hjelp av tilført energi, slik som varme og vakuum. Da får bjørka de samme egenskapene som tørrgran: Den trekker ikke til seg fuktighet. Jeg har prøvd å la noen bjørkekubber som er tørket på denne måten ligge i vann i fire dager. Etter å ha ristet av dem vannet, og latt de lufttørke til de var overflatetørre, kunne jeg sette fyr på dem med en fyrstikk.

MÅLET OG GEVINSTEN MED Å TØRKE bjørkeveden ned til 5-6 prosent fuktighet er at forurensingen reduseres dramatisk sammenlignet med bjørkeved som har en fuktighet på 15-20 prosent.

– Vi står overfor en utfordring med forurensing fra vedfyring i de store byene og må komme med løsninger, og da er tørr ved veldig viktig. Denne kubben har en brennverdi som nesten er lik halvannen vanlig bjørkevedkubbe. Den bruker null energi på å fordampe fuktigheten i veden. All energien går med til å lage varme, forteller Thorstein Roxrud.

NB! Du får en lengre reportasje om Hel V i Norsk Landbruk nummer 14, i september.

Neste artikkel

Stor etterspørsel tross høyere priser