Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sterkt fall i britisk svineproduksjon

Laveste nivå på 20 år

FALLER: Britisk svinproduksjon faller som følge av økte kostnader og reduserte marginer.
FALLER: Britisk svinproduksjon faller som følge av økte kostnader og reduserte marginer.

Antallet purker i Storbritannia er redusert med mer enn 15 prosent det siste året, skriver nettstedet Pig Progress. Data fra det britiske landbruksdepartementet viser at det var 56 000 færre purker på øya i 2022 enn året før. Totalt sett hadde britene 342 000 purker i juni i fjor. Antallet rekruttpurker var redusert med 21 prosent.

Freya Shuttleworth, husdyranalytiker i AHDB, et britisk rådgivningsfirma innen landbruk, sier at reduksjonen i antallet purker viser hvor vanskelig forholdene i næringa er for tiden, og at produsentene enten slutter eller reduserer produksjonen som følge av fallende marginer.

Men selv om det har vært en stor reduksjon i antall purker, har det hittil bare redusert antall slaktegris med 1,1 prosent. Det totale antall gris i Storbritannia er nå på 5,19 millioner.

Annonse

Nettstedet skriver videre at den britiske svinenæringa har hatt en lang periode med avregningspriser som ligger under produksjonskostnaden. AHDB anslår at for hver slaktegris britiske produsenter fôra fram i november tapte de mellom 230 og 290 kroner. Produksjonskostnadene lå på rundt 26,4 kroner per kilo, mens avregningsprisen lå på rundt 22,7 kroner per kilo.

En viss bedring har det vært i vinter som følge av at verdensmarkedsprisen på hvete er noe redusert, men til gjengjeld har renta økt. I tillegg er det ingen bedring å spore verken på kostnader knyttet til strøm eller diesel.

Men om ikke svineprodusentene tjener penger, er det en annen sektor som klarer seg fint, skriver Pig Progress. Presset på bønder har vært enormt lenge på grunn av en ubalanse i makta mellom produsenter og matvarekjeder.

– Vi trodde vi skulle være over det verste nå, men vi får bare slag etter slag. De store supermarkedkjedene sitter konstant igjen med megaprofitt, mens vi bønder har tapt penger to år på rad. Det er masse penger i verdikjeden, utfordringen er å fordele dem rett, sier svineprodusent Anna Longthorp.

Neste artikkel

Dyrebilsjåfør med ambisjoner