Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Store konsekvenser av Felleskjøpet-streik

Se hvordan streiken påvirker deg

Mange kornmottak blir direkte berørt av streiken i Felleskjøpet. (Arkivfoto)
Mange kornmottak blir direkte berørt av streiken i Felleskjøpet. (Arkivfoto)

Tirsdag 17. september kl 8.00 går 352 ansatte ved Felleskjøpet Agri ut i streik, etter uenigheter om årets lønnsoppgjør mellom Felleskjøpet og fagforeningen Negotia. Streiken skaper store problemer for norske bønder som leverer korn til, eller kjøper kraftfôr av felleskjøpet.

Kan bli vanskelig å få levert korn

Mange kornmottak er direkte berørt av streiken, oppgir Felleskjøpet i en pressemelding. Mottakene på Gjøbye, Stange, Gran, Eiker og Askim vil ha redusert kapasitet, mens siloene på Grue og Hadeland er stengt for mottak. Felleskjøpet informerer om at tilgjengelige timer for de åpne mottakene, kan finnes på Felleskjøpets timebestillingssystem.

Eli Reistad, administrerende direktør i Felleskjøpet, uttaler at kornmottakene normalt ikke har plikt til å ta imot korn på bestemte dager, så med mindre streiken blir langvarig, vil mottaksplikten være upåvirket.

Annonse

– Ingen kan påberope seg rett til å levere på en bestemt dag eller uke, sier Reistad i en pressemelding på Felleskjøpet sine nettsider.

Samtidig påpeker hun at streiken trumfer mottaksplikten, noe som betyr at i teorien har ikke Felleskjøpet lenger mottaksplikt i en slik unntakssituasjon som de er i nå.

Ikke regn med hasteleveranser av kraftfôr

Det vil også være en kraftig nedgang i kraftfôrleveranser til fjørfe og svin på Østlandet fordi kraftfôrfabrikken på Kambo er stengt. Direktør for marked og kommunikasjon i Felleskjøpet, Gro Tvedt Anderssen forteller til Nationen at de har noe ferdigvare på lager, men at det vil være vanskelig å få tak i hasteleveranser eller medisinfôr. Resten av landet kan også oppleve redusert kraftfôrleveranser på grunn av problemer med transportplanlegging, som følge av streiken.

Streiken påvirker også Felleskjøpets verksteddrift, salgsapparat, logistikk og butikker. Butikkene i Rygge, Spydeberg, Larvik, Grue og på Hadeland er fullstendig stengt, mens en rekke butikker på øst- og vestlandet har fått reduserte åpningstider.

Etter forhandlingene natt til tirsdag melder Riksmekleren at partene står langt fra hverandre, og det er derfor usikkert hvor lang tid det vil ta å komme til enighet.

Neste artikkel

Ny norsk råvare i kraftfôret