Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Takket nei til hjelp fra veganere

Husker du historien om sauen og de to lammene som i høst ble reddet ned fra en fjellside med helikopter på Kvaløya i Tromsø? Lurer du på hvordan det gikk med dem?

Her er sauene hjemme i fjøset igjen etter at de var hentet ned fra fjellet. Foto: Privat
Her er sauene hjemme i fjøset igjen etter at de var hentet ned fra fjellet. Foto: Privat

Det var en ett år gammel sau og to værlam som satt fast på fjellhylla lenge etter at snøen hadde kommet. Lørdag 9. november ble de reddet ned med helikopter, etter at det tidligere var gjort flere forsøk på å få dem ned.

De fleste værlam fra i fjor har for lengst møtt sin skjebne på slakteriet. Men siden vi leste i pressen at Norges Vegansamfunn hadde samlet inn over 100.000 kroner til redningsaksjonen, lurer vi på om sauen og lammene fortsatt lever.

Får en ny sjanse

Vi kontakter Alvin Berntsen, den uheldige sauebonden på Kvaløya, for å spørre om skjebnen til dyra.

- Sauen og værlammene lever i beste velgående, sier Berntsen. Han forteller at det ene værlammet ble solgt som avlsvær, mens det andre værlammet er lånt ut som avlsvær.

- Moren har jeg satt nye lam på, men hun tør jeg ikke sende til fjells igjen. Neste sommer vil jeg sende henne ut på en mindre øy sammen med kopplam, sier Berntsen. Han opplyser at moren til lammene er en gammel norsk spelsau og at faren er en vanlig norsk hvit.

- Gammel norsk spelsau har mye melk og er gode til å ta vare på lammene sine. Derfor har vi noen krysninger av dem.

Holdt god vekt

Sauebonden forteller at de tre dyra hadde stått lenge oppe i fjellet da de ble hentet ned. I starten hadde de et stort område tilgjengelig, men etterhvert som snøen og isen kom ble de presset frem mot stupet. Der sto de i tre uker før de ble reddet.

Her står sauene fast i fjellet. Bildet er tatt fra helikopter før sauene ble reddet ned. Foto: Privat
Her står sauene fast i fjellet. Bildet er tatt fra helikopter før sauene ble reddet ned. Foto: Privat

- De var i overraskende god form og egentlig ikke så veldig utmagrede. Dagen etter at de kom ned veide søya 60 kilo og værlammene 51 og 52 kilo.

- Takket nei til veganhjelp

- Ifølge VG samlet Norsk Vegansamfunn inn over 100.000 kroner til redningsaksjonen. Har du lovet veganerne at du ikke skal slakte dyra?

Annonse

- Jeg kunne ikke ta imot penger fra Vegansamfunnet. De er jo imot at vi skal spise kjøtt, og jeg driver med kjøttproduksjon. Norsk Sau og Geit betalte for redningsaksjonen, sier Alvin Berntsen. Han har tidligere også vært melkeprodusent med geit.

- Prøvde å strekke ut en hånd

Leder i Norsk vegansamfunn, Samuel Rostøl, forteller at Norsk Sau og Geit startet en alternativ innsamlingsaksjon da de fikk høre om kronerullingen i regi av Vegansamfunnet.

Leder i Norsk vegansamfunn, Samuel Rostøl. Foto: Morten Lauveng Jørgensen
Leder i Norsk vegansamfunn, Samuel Rostøl. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

- Vi prøvde å strekke ut en hånd til bonden. Vi ville gjerne vise at veganere og bønder kan støtte hverandre om viktige saker, og hadde vi fått bidra til å redde disse sauene hadde det vært et historisk samarbeid.

- Ville dere stilt noen betingelser til bonden hvis dere skulle betalt redningsaksjonen?

- Da hadde forutsetningen vært at dyrene skulle leve videre og ikke bli slaktet, svarer Rostøl.

Kattepine

Fylkesleder i Norsk Sau og Geit i Troms, Jan Ottar Østring, forteller at sauebonden og næringen kom i en skikkelig kattepine da det så ut som at veganerne skulle finansiere redningsaksjonen.

- De stilte som krav at de tre dyra skulle sendes til en annen gård og leve lykkelig alle sine dager. Vi fryktet at veganerne ville bruke denne saken mot tradisjonelt husdyrhold, sier Østring, som selv organiserte Sau og Geit sin innsamlingsaksjon på facebook.

- Da jeg la ut aksjonen på facebook kom det inn 25.000 kroner over natta. Etter kort tid hadde vi fått inn den summen helikopterselskapet hadde gitt pris på, 40.000 + moms. Hadde vi ikke lykkes med å få ned sauene med helikopter måtte vi ha bedt Statens Naturoppsyn om å skyte dem fra helikopter, sier Østring.

– Trist

Etter å ha lest uttalelsene til Jan Ottar Østring i Norsk Sau og Geit i Troms, har Samuel Rostøl i Vegansamfunnet sendt oss følgende melding:

1. Forutsetningen for pengene var IKKE at dyrene skulle flyttes til en annen gård, men at dyrene skulle få leve og spares fra å sendes til slakt. De kunne altså gjerne bli på gården selv om vi betalte for redningsaksjonen. Norsk Sau og Geit har altså misforstått situasjonen av en eller annen grunn.

2. Vi i Norsk vegansamfunn synes det er flott at Norsk Sau og Geit reddet sauene, men det var veldig trist at deres ønske om å hjelpe først kom når vi hadde tilbudt vår hjelp. At sauebønder heller selv vil betale 40 000 kroner for å redde tre sauer så de kan slaktes i etterkant fremfor å ta imot veganeres penger og så la sauene leve, er et perspektiv verdt å reflektere over.

Neste artikkel

Andre sesong med gjerdefri beiting