Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tar i bruk Skifteplan på web

Skifteplan mobil revolusjonerte måten Brødrene Freberg DA brukte programmet på. Skifteplan web gjør ting enda enklere.

Mye er gjenkjennelig i Skifteplan web, men kartene er nye. Foto: Dag Idar Jøsang
Mye er gjenkjennelig i Skifteplan web, men kartene er nye. Foto: Dag Idar Jøsang

I Norsk Landbruk nr. 6, som kommer i postkassa rett over påske, har vi besøkt de tre brødrene Bernt, Anstein og Edvart Freberg som driver hver sine gårdsbruk henholdsvis på Nøtterøy, i Stokke og på Lena, under navnet Brødrene Freberg DA. Til sammen dyrker de 6 500 dekar med grønnsaker og korn, fordelt på 103 skifter. I de mest arbeidsintensive delene av året har de mellom 40 og 50 sesongarbeidere fra Polen og Albania.

Det meste av grønnsakproduksjonen skjer på kontrakt for Findus og Norrek, men også noe til Bama. Vinteren brukes blant annet til å planlegge på hvilket skifte de skal plante selleri, rosenkål, persillerot, pastinakk, hodekål, blomkål, gulrot, asparges og aspargesbønner, og hvor de skal så hvete.

Flere på samme bruker

Skifteplan har blitt et viktigere og viktigere verktøy i planlegginga. Brødrene er blant dem som har lengtet etter en mer fleksibel løsning.

– Fram til nå har Anstein på Toten ringt til meg, og så har jeg plottet alt inn i Skifteplan på datamaskina. Hvis han har gjort om på blomkålen i forhold til planene, er det jeg som har måttet gjøre endringene i Skifteplan. Nå kan han logge seg på den samme brukeren og gjøre endringene selv, sier Edvart Freberg.

Det er 33-åringen som har hatt hovedansvaret for å bruke Skifteplan som verktøy i planlegginga, mens brødrene mest har brukt Skifteplan mobil til å dokumentere arbeidet som er gjort på åkeren.

– Før vi fikk Skifteplan mobil, noterte vi alt på papir og så ble det et skippertak med å plotte inn alt i Skifteplan etter sesongen. Det var ikke så lett og kunne fort bli unøyaktig. Det ble mye enklere da vi fikk Skifteplan mobil. Nå legger alle tre inn opplysningene på mobiltelefonen etter hvert. Da blir det både mer nøyaktig, og det har ført til at vi for eksempel har blitt flinkere til å notere været, forteller han.

Annonse

I Norsk Landbruk nr. 6 kan du lese om hvilke erfaringer brødrene har gjort seg og hvordan de bruker kartene i John Deere GreenStar til sprøyting og gjødsling.

Tema: Teknikk og planteproduksjon

I Norsk Landbruk nr. 6 finner du en lang rekke saker om teknikk og planteproduksjon. Du kan blant annet lese om Atle Tærum fra Skotselv som leverer vin i Michelin-klassen og saft i slottsklassen i tilleg til å produsere såkorn, grasfrø og konserveserter. Du kan lese om kornprodusent Erling Vold fra Stange som foredler bygg og villplukka humle til 20 000 liter ureist øl. Du finner også aktuelle saker om korn, grønnsaker og potet, samt saker om grøfting, tørkeanlegg og redskap.

Mens vi venter på at vinteren skal slippe taket, kan du også se vår gjennomgang av hva som finnes av direktesåmaskiner på markedet, eller sammenligne priser og spesifikasjoner på nøkkeldata-sidene.

Vi har også fått tilgang på spennende resultater fra Norsk Landbruksrådgiving Innlandet sin test av såmaskiner. Den viser at det er stor variasjon mellom de ulike modellene i forsøket, og at redskapen du satser på, kan utgjøre en forskjell.

Skulle du gjerne fått bladet i postkassa? På denne siden kan du velge ett av våre tre aktuelle abonnement. Om du heller foretrekker en digital utgave kan du kjøpe dette her.

Neste artikkel

Agrilogg vil være for alle bønder