Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tester metangasshemmer på 10 000 kyr

Fôrtilsetninga Bovaer er nå godkjent for bruk i EU og kan senke utslippene av metangass fra drøvtyggere med 30 prosent.

UTSLIPP: Metan fra nedbrytinga som skjer i kuas fordøyelse, står for 40 prosent av meierigiganten Arlas klimagassutslipp. Nå skal de teste en metangasshemmer på 10 000 melkekyr i Danmark, Sverige og Tyskland. Foto: Camilla Mellemstrand
UTSLIPP: Metan fra nedbrytinga som skjer i kuas fordøyelse, står for 40 prosent av meierigiganten Arlas klimagassutslipp. Nå skal de teste en metangasshemmer på 10 000 melkekyr i Danmark, Sverige og Tyskland. Foto: Camilla Mellemstrand

Meierigiganten Arla innleder nå et av sine største pilotprosjekter noensinne, når de skal teste fôrtilsetninga Bovaer på 10 000 melkekyr ute på gårdene til sine eiere. Fôrtilsetninga produseres i Nederland og har vært under testing i ti år. Den brukes allerede i Sør-Amerika og har tidligere vært testet på 350 melkekyr i Danmark og 400 melkekyr i Finland.

RESULTATENE HITTIL viser at metangassproduksjonen reduseres med 30 prosent når Bovaer tilsettes fôret, samtidig som det ikke skal ha noen innvirkning på melkekvalitet og dyrevelferd.

– Potensielt sett kan dette bli veldig viktig for oss. Vi når sikkert ikke 30 prosent reduksjon alle steder, men om vi generelt sett klarer ti prosent, har vi oppnådd en tredjedel av målsettinga vår med Bovaer alene, sier konserndirektør for landbruk og bærekraft i Arla Foods, Hanne Søndergaard, til Landbrugsavisen.

Annonse

Arla har satt seg som mål å redusere klimagassutslippene fra sin produksjon med 30 prosent innen 2030. Mellom 2015–2021 hadde de allerede oppnådd en reduksjon på sju prosent.

DET ER ANDELSEIERE i Arla på mer enn 50 gårder i Sverige, Danmark og Tyskland, som nå skal være med på fôringsforsøket, som totalt sett altså omfatter mer enn 10 000 melkekyr, og utvides til 20 000 melkekyr fra neste år. For Arla har det vært viktig at forskjellige typer gårder er med i forsøket, slik at de finner ut hvordan Bovaer best kan tilsettes fôret, for å oppnå høyest mulig effekt.

– Vi skal teste hvordan dette fungerer i praksis på forskjellige gårder i de tre landene, så vi forstår hvordan vi best bruker Bovaer om en har kyrne ute på beite en periode på sommeren, eller ikke, om en bruker melkerobot og en rekke andre faktorer, forklarer Søndergaard.

BOVAER ER IKKE GODKJENT for bruk på økologiske gårder, men er nå godkjent for bruk på melkekyr i Europa og forventes å bli godkjent for bruk på kjøttfe og okser i løpet av året. Stoffet er utviklet av Royal DSM og er det første EU-godkjente fôrtilsetningsstoffet som det er vitenskapelig bevist, kan senke metangassproduksjonen i vomma på kyr.

Bovaer fungerer ved å blokkere et enzym i fordøyelsen til drøvtyggere som produserer metangass. Ei kvart teskje Bovaer per ku per dag skal være nok for å oppnå ønsket effekt.

Neste artikkel

Nytt håp for klimavennlig fôr