Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tidenes beste år for danske melkeprodusenter

Melkeprodusenter med historisk store overskudd, viser regnskapstall.

REKORD: Rekordhøye priser på melk ga tidenes beste år for danske melkeprodusenter i 2022. Foto: Marie Hatlevoll
REKORD: Rekordhøye priser på melk ga tidenes beste år for danske melkeprodusenter i 2022. Foto: Marie Hatlevoll

2022 ble et godt år for danske melkeprodusenter. Et gjennomsnittlig melkebruk har nå 341 årskyr, som er mer enn ti ganger så mange som i Norge, hadde i fjor et resultat på 6,1 millioner danske kroner (DKK). Med dagens kronekurs tilsvarer det snaut 9 millioner norske kroner. Tallene kommer fra rådgivningsselskapet Velas, skriver Maskinbladet.

– Det er ingen tvil om at melkeprodusentene har kommet ut av året med et kjempeoverskudd, og at dette er det absolutt beste resultatet i dansk melkeproduksjons historie. Jeg vil gå så langt som å si at det heller aldri kommer til å bli bedre, sier driftsøkonom Knud Kirkegaard.

RESULTATET HER HELE 3,8 millioner DKK bedre enn året før. Årsaken til den rekordhøye inntjeningen skyldes i hovedsak at melkeprisen steg til rekordhøye nivåer i fjor.

I gjennomsnitt lå melkeprisen til produsent 1,15 kroner kiloen over prisen i 2021. Isolert sett økte inntektene med 4,7 millioner kroner, men når man trekker fra økte kostnader ble provenyet på 3,8 millioner DKK.

DET ER FORVENTET AT DE GODE tidene vil fortsette, og for en gjennomsnittsprodusent er det forventet et overskudd på om lag 3 millioner DKK i 2023.

Annonse

Også planteprodusentene hadde et godt å i fjor, med enda bedre resultater enn i rekordåret 2021. Regnskapstallene viser et resultat for et typisk gårdsbruk med 2 600 dekar på 2,2 millioner DKK. I 2021 var det sammenlignbare tallet 1,2 millioner og året før der på 800 000 DKK.

FOR EN TYPISK SVINEPRODUSENT med om lag 1 000 årspurker var ikke året i nærheten av å være like godt. Regnskapene viser et årsresultat på 2,5 millioner DKK.

I slaktegrisproduksjonen viser resultat for en produsent med 19 000 slaktegriser og 3 000 dekar jord et overskudd på 4 millioner DKK, som var 1,5 millioner bedre enn i 2021. Men her var det planteproduksjonen som i hovedsak utgjorde plusset i regnskapet.

Neste artikkel

Dyrebilsjåfør med ambisjoner