Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Foto: Privat
Foto: Privat

TikTok-bonden

Anders Bakke Klemoen er ikke som andre melkeprodusenter. Han har mange tusen følgere over halve kloden.

Den mest sette videoen han har lagt ut på TikTok, er foreløpig sett av 1,4 millioner mennesker. I videoen blir han møtt med «vill applaus» fra kyrne, idet han går inn i fjøset. Denne videoen slo spesielt godt an i Frankrike.

– Hvilke reaksjoner får du på TikTok-videoene dine?

– Videoen med applausen har hittil fått drøyt 800 kommentarer. Av disse er det kun fem–seks som er negative, og disse kommentarene er skrevet av folk som åpenbart ikke er pro landbruk. Det må også være plass for folk som har et helt annet syn enn deg selv. Hvis alle tenker det samme, må det være noen som ikke tenker.

– Hvordan tror du bøndene oppfattes av Ola Nordmann?

– Jeg opplever at det er veldig mye positivitet. Jeg tror de aller fleste heier på den norske bonden og på landbruket. Dette henger nok litt sammen med at det har vært veldig mye fokus på dyrevelferd og beiting. Vi som driver med landbruk i dag, ser verdien av at dyra skal ha et godt og verdig liv, sier Anders.

Han er syvende generasjon som driver familiegården Nordre Klemoen i Nordre Land. Før Anders ble bonde på heltid i 2018, jobbet han i Forsvaret.

– Da la jeg også ut mange bilder og videoer på sosiale medier, om hva jeg drev med. Folk er nok mer interesserte i å se hva som skjer inne i fjøset enn skyting, men det er veldig varierende hva som slår an. Folk er også mye mer interesserte i å se dyra enn store traktorer. Hvis jeg har med en forklarende tekst, blir responsen ofte ekstra god.

Drifta på gården

Melke- og kjøttproduksjon med 420 tonn melk og ti tonn kjøtt. Selger 15 livdyr.

Anders er aktiv på alle de største sosiale mediene; Snapchat, Facebook, Instagram og TikTok.

Annonse

– Jeg kjenner ikke en brøkdel av dem som følger meg, men jeg har fått tilbakemeldinger om at mange foreldre bruker videoene mine som nattahistorie til ungene sine, før de skal legge seg, forteller han.

– Hva ønsker du å oppnå med videoene dine?

– Jeg synes det er viktig å vise fram alle de fine tingene vi som bønder får til. Det er nok bilder i media av alt det som ikke går bra. Det er viktig for meg å beholde integriteten. Jeg skal i prinsippet kunne slippe inn hvem som helst i fjøset, og da skal de se at dyra mine har det bra.

– Nevn ett tiltak som gir dyra dine god velferd, og som du er stolt av?

– Alle kalvene mine ammer fram til de er tre–fire måneder gamle. De første 14 dagene går de sammen med mor, deretter går de sammen med tre ammetanter. Disse har ansvar for opptil ti kalver. Ammetantene er veldig rolige og koselige kyr. Har ei ku hatt jurbetennelse, kan den gå som ammetante, og tilleggsfôre kalvene når betennelsen er over. Det kan også ei ku som er i slutten av melkeperioden. Da går melkemengden ned og fettprosenten opp, samtidig som celletallet også kan være noe høyere. Det er bedre å gi denne melka til ei kalv, enn å sende den til meieriet. Det neste prosjektet jeg vil gjennomføre, er å lage luftegårder for oksene, forteller Anders.

3 kjappe

1. HVA ER FAVORITTAPPEN DIN?

– FarmBeats – Lely sin app

2. HVA ER DEN BESTE LANDBRUKSOPPFINNELSEN?

– Traktoren

3. HVA LIKER DU BEST Å LESE OM I FAGBLADER SOM NORSK LANDBRUK?

– Dyrevelferd

– Hva synes du er den største utfordringa som bonde?

– På den størrelsen jeg driver nå, synes jeg det er tøft å være helt alene om alt som skal gjøres og alt ansvaret, sier han.

Han har en bachelor i finans fra BI og påpeker at det er en mismatch mellom økende kostnader og en inntekt som står i ro.

– Slik det er nå, låner vi ut gratis penger for å få lov til å jobbe. Jeg håper jeg kan lage noen videoer som kan løfte fram budskapet til Bondeopprør 21.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Urban bonde med utfordrende naboer