Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tilbake til Norsk Kylling for oppsagte kalkunbønder

Den saktevoksende Hubbard-kyllingen krever mer plass. Det er gode nyheter for oppsagte kalkunbønder med tomme hus.

Illustrasjonskalkun. Foto: Øystein Heggdal

Nå er de tidligere kalkunprodusentene fra Trøndelag, som mistet leveringsavtalene sine i fjor vår, tilbudt kontrakter til å produsere den nye kyllingrasen Hubbard.

- Vi var 17 kalkunprodusenter som mistet leveringsavtale, og såvidt jeg vet har 15 av oss takket ja til å gå over til kylling og én har startet med rugeegg, sier Kay Ove Bjerkenås som er tidligere leder av produsentlaget til kalkunbøndene i Norsk Kylling.

Ikke noe valg

Selv om han opprinnelig hadde avtale om kompensasjon for tomme hus ut 2018, valgte han å sette inn kylling den 24. januar. Han den første av de tidligere kalkuprodusentene som er i gang med Hubbard-produksjon.

- Det er mange av oss som har gjeld på husene våre, så vi har vel egentlig ikke noe valg, sier Bjerkenås til Norsk Landbruk.

Først mistet han kalkunkontrakten. Nå er Kay Ove Bjerkenås og de oppsagte kalkunbønden i Trøndelag tilbake i Norsk Kylling for å produsere Hubbard. Foto: privat

Blir behov for flere produsenter

Ifølge Kjell Stokbakken, administrerende direktør i Norsk Kylling, vil det være behov for mer areal når deres 150 kyllingbønder skal over på den nye rasen Hubbard. Som nevnt i tidligere artikler, er det færre innsett og færre fugler, som følge av en mer saktevoksende rase.

Kalkunbøndene fra Trøndelag vil imidlertid kun dekke omtrent 50 prosent av det økte arealbehovet, forklarer Stokbakken. Det betyr at det kan bli muligheter for produsenter i regionen som er tilknyttet Nortura i dag.

– Jeg har sagt at dersom vi kommer i behov for mer areal, vil jeg ha en dialog med Nortura om eksisterende kapasitet i Midt-Norge. Jeg er ikke lysten på å bygge nytt, så lenge vi har produksjonskapasitet i landsdelen, sier Stokbakken til Bondebladet

Annonse

Må investere for å fortsette

Én million kroner vil ombyggingen til kyllingproduksjon koste Bjerkenås.

- Du kan komme deg unna med en investering på 400.000-500.000 for å møte kravene som er i dag. Men jeg har tatt høyde for eventuelle nye miljøkrav og krav til inneklima, og valgte derfor en løsning for framtida. Du vet jo aldri, plutselig kommer det nye krav som vi må forholde oss til, sier Bjerkenås.

Som leder for kalkunprodusentlaget har han forsøkt forhandle frem en kompensasjon til ombygging for alle kalkunbøndene. Det førte ikke frem. Det han derimot fikk til var en kompensasjon for tida huset sto tomt, ut 2018 som var den opprinnelige kontraktsperioden. Når kalkunbøndene starter opp med ny produksjon, vil denne kompensasjonen naturligvis reduseres.

Minner om kalkun i starten

- At vi ikke fikk kompensasjon til å bygge om husene er egentlig bare rett og rimelig. Det ville gått oss et konkurransefortrinn ovenfor de eksisterende Norsk Kylling-produsentene. Det er mange kyllinghus som bør oppgraderes i løpet av de nærmeste årene, og det ville ikke vært riktig å gitt oss ekstra støtte og ikke dem, sier Bjerkenås.

Han ser nå med optimisme på den nye produksjonen og kyllingrasen.

- Jeg er faktisk usikker på om jeg ville vært med, dersom det var snakk om å produsere Ross 308. Men Hubbard føles mer fremtidsrettet, sier Bjerkenås.

- Er det en stor overgang å starte med kylling?

- Nei egentlig ikke. De første fem ukene er ikke Hubbarden veldig ulik kalkun, og det har jeg drevet med siden 2006, sier Bjerkenås.

Neste artikkel

Bonden forteller: - Slik er det å produsere Hubbard-kylling: