Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tøff høst for utradisjonell svineprodusent

4. september fikk svineprodusent Knut Ødegaard beskjed om at det var funnet salmonella i en prøve Mattilsynet hadde tatt på gården.

Knut Ødegaard
Knut Ødegaard

- Vi har to flokker med gris; litt over 1000 gris som går i fjellet og noen hundre som er hjemme på gården. Da det ble oppdaget salmonella ble alle grisene båndlagt. Dermed kunne vi ikke slakte dem, og de grisene som var i fjellet kunne ikke komme hjem, forteller Knut Ødegaard. Han produserer gris sammen med kona Ragnhild Mobæk på Øygarden i Valdres. De driver også foredlingsbedriften Stølsvidda AS, som selger svinekjøtt under merkenavnet Fjellgris.

Seks døde griser

Det ble tatt prøver av alle grisene i 2 omganger, uten å finne spor av salmonella. Etterhvert konkluderte Mattilsynet med at salmonellafunnet var fuglerelatert. Men først 22. oktober fikk svineprodusentene svar på de siste prøvene og beskjed om at båndleggingen var opphevet. På dette tidspunktet var det oppdaget seks døde griser i fjellet.

Knut Ødegaard
Knut Ødegaard

- Siden jeg var syk og ikke fikk tak i avløser, klarte jeg fikk jeg ikke å henge med i alle tingene som skulle gjøres. Blant annet fikk jeg ikke strødd nok halm inn i grisehusene oppe på fjellet. Et forferdelig vær i slutten av oktober med masse regn bidro også til at det var vanskelig å holde liggeplassene tørre, sier Ødegaard og legger til: - Jeg ser i ettertid at jeg ikke var flink nok til å be om hjelp. Hadde jeg spurt naboene, vet jeg at jeg hadde fått hjelp.

– Alt er på stell igjen

- Tror du Mattilsynet forsto at båndleggingen av gården vil føre til at grisene måtte være lenger oppe i fjellet?

- Ja, det er klart de skjønte det. Mattilsynet har vært helt strålende og kjempeproffe hele veien, både lokalt og regionalt. De er hos oss og føler oss opp jevnlig. Nå er alt på stell igjen.

Når vi snakker med Knut Ødegaard har han fortsatt 1200 griser hjemme på gården, som venter på å bli sendt til slakt.

Annonse

3 kjappe

1. Hva er favorittappen din?

Storytel

2. Hva er den beste landbruksoppfinnelsen?

Det må være plogen

3. Hva liker du best å lese om i fagblader som Norsk Landbruk?

Jeg liker å lese hva andre produserer og hvordan de greier det.

TV-program ikke sendt

- Hva synes du om at TV2 har valgt å erstatte programmet der “Truls à la Hellstrøm” besøkte dere, med et annet program, etter at media skrev om problemene deres?

- Det synes jeg er klokt av TV2 å gjøre. Jeg hadde også gjort det hvis jeg levde av å sende TV og ikke kjente de aktuelle bøndene.

- Hvorfor sender dere grisene til fjells om sommeren?

- Vi prøver å lage et liv for grisen der den kan få utløp for sin naturlige atferd, og lage et godt produkt. Jeg vil samtidig si at vi aldri har vært i mot konvensjonelt landbruk eller ment at vi er bedre enn andre, sier Ødegaard.

Redusere antallet gris

Stølsvidda AS selger kjøttet direkte til forbruker og til HoReCa. De distribuerer det over hele landet med egne biler.

- Vi har god avsetning på alle deler av grisen. I neste uke går det en full bil med henger nordover, som skal levere til kunder mellom Steinkjer og Tromsø.

Knut sier salmonellatiltakene har kostet mye. Blant annet førte slaktestoppen til at en del av grisene ble vel store før de ble slaktet.

- Neste år vil vi redusere antallet gris på vår egen gård, slik at vi får bedre tid. Samtidig ønsker Stølsvidda AS å ta imot gris fra flere lokale produsenter. Da blir ikke konsekvensene så store hvis èn besetning skulle få pålegg om isolasjon. I fremtiden håper jeg også at det kan etableres et nav i Valdres som kan produsere smågrisene våre, sier Ødegård.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

PigBrother igang hos Norsvin