Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tomatvirus påvist i Norge

For første gang er tomatbrunflekkvirus oppdaget i Norge. Mattilsynet jobber for å begrense spredningen.

Det svært smittsomme tomatbrunflekkviruset er oppdaget hos en småskalaprodusent i Vestfold. Illustrasjonsfoto: Bethi Dirdal Jåtun
Det svært smittsomme tomatbrunflekkviruset er oppdaget hos en småskalaprodusent i Vestfold. Illustrasjonsfoto: Bethi Dirdal Jåtun

Den alvorlige og svært smittsomme planteskadegjøreren tomatbrunflekkvirus er oppdaget hos en småskalaprodusent i Vestfold, skriver Mattilsynet. Det var produsenten selv som oppdaget symptomer på plantene, og sendte inn prøver til NIBIO. Produsenten er ilagt restriksjoner og omsetningsforbud, og Mattilsynet jobber med smittesporing og tiltak for å begrense videre spredning.

Tomatbrunflekkvirus blei først oppdaget i Israel og Jordan i 2014 og 2015, før det har spredd seg til flere land. Viruset hindrer vekst og skader fruktproduksjonen til tomat og paprika, ifølge Plantevernleksikonet.

Skadegjøreren er veldig smittsom, og kan spre seg gjennom infiserte frø, planter eller frukter, gjenbruk av transportkasser, eller via vekstmedium eller vann. Også mennesker kan dra smitten med seg mellom gartnerier.

Annonse

Symptomer kan blant annet være gulfarging, deformering eller visning av blad, brune flekker på stilk, bladstilk eller begerblad og flekker, deformering og ujevn modning av fruktene.

Sykdommen er ikke skadelig for mennesker, men kan ha store konsekvenser dersom det blir spredd til kommersiell tomatproduksjon. Det er første gang tomatbrunflekkvirus er påvist i Norge.

Neste artikkel

Bjørn Rygg skal bygge fjøs