Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tørr mai i vente

Det kan se ut som vi blir nødt til å vente enda litt lenger på regnet, men det ligger ikke an til noen ny tørkesommer i Norge.

IKKE 2018: Selv om det ser ut som mai kan bli en tørr måned, blir det trolig en normalt fuktig og kjølig norsk sommer. Foto: Marit Glærum
IKKE 2018: Selv om det ser ut som mai kan bli en tørr måned, blir det trolig en normalt fuktig og kjølig norsk sommer. Foto: Marit Glærum

Så langt har det vært en uvanlig tørr vår på Østlandet, og med bare noen få dager med litt regndrypp i lufta, begynner det å bli urovekkende tørt, både i skog og mark, i flere vannreservoar og på jordene. Men om du håpet at regnet snart er rett rundt hjørnet, kan det dessverre virke som værgudene ikke er på din side.

– Vi har fått etablert et høytrykk som ligger nær de britiske øyer, og det innebærer at her østafjells blir det veldig lite eller ingen nedbør til et stykke utover i mai måned, forteller Per Egil Haga, som er meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Mens langtidsprognosene ofte kan være usikre, mener han at de er ganske så trygge på værvarselet for de kommende ukene.

– Slike store høytrykkssystem kan ligge stille lenge, og vi anser det som overveiende sannsynlig at det blir veldig tørt fram til rundt 11. mai, sier han.

KAN BLI NOE NEDBØR I SLUTTEN AV MAI

Deretter er situasjonen mer usikker, men meteorologen kan fortelle at det ligger an til å bli en liten endring i været fra midten av mai.

– Vi ser tegn til at høytrykket ved de britiske øyene vil svekkes fra rundt 11. mai, og trekke seg nordvestover. Da kan det bli mildere temperaturer, og det åpner også for noe mer nedbør, forklarer han.

Han tror likevel ikke det vil komme de store mengdene, og de alternative scenarioene for hva som skjer når høytrykket løser seg opp, kan antyde at det ikke blir et stort væromslag.

– Vi ser økende tendens til at det kan bli mer lavtrykkspreget vær innover mot Sør-Norge, og sånn sett øker sannsynligheten for noe regn, men samtidig ser det ikke ut til å bli en stabil omlegging til et vått værregime med mye nedbør, forteller han.

Det betyr at sannsynligheten for en mer normal værsituasjon i siste halvdel av mai, med mer variert vær, er økende, men at vi ikke kan regne med de store regnbygene som gir ordentlig rotbløyte.

Det er imidlertid en viss usikkerhet rundt værprognosene, ihvertfall fra midten av mai og utover sommeren. Haga kan fortelle at det gjennom våren har vært lav prediktabilitet, og vanskelig å forutse hva som vil skje lenger fram enn to uker, og det har også vært store svigninger i prognosene.

NORMALSOMMER I NORGE

Når det gjelder sommeren, kan det foreløpig ligge an til å bli noen svært varme og tørre måneder i sør- og mellomeuropa, som kan minne om tørkesommeren 2018. Norge kan derimot bli liggende på nordsiden av dette høytrykket, og vi kan derfor vente en forholdsvis våt og kald normalsommer.

– Selv om sommerprognosene er ganske konsistente, finnes det andre prognoser som sier noe annet. Samtidig er det en faktor som støtter opp om at det blir tørkesommer i Europa, og kald normalsommer i Skandinavia, og det er at vi nå er inne i værfenomenet La Niña, som ofte kan gi lavtrykk i våre områder, og høytrykk i resten av Europa, forklarer Haga.

Han poengterer at værprognoser så langt fram i tid, og spesielt så langt nord, ofte er risikosport, og at situasjonen kan endre seg.

– Selv om vi kan forutse en del tendenser, er været styrt av mye tilfeldigheter. Særlig nedbør er det gjerne vanskelig å si noe sikkert om, mens temperaturer er lettere å vurdere, og mer forutsigbart, avslutter Haga.

Neste artikkel

Værstasjonene kommer