Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Traktorsalget er uforandret

– Jeg er litt forundret over at ikke flere gårdbrukere sitter på gjerdet og ser hvordan det går i jordbruksoppgjøret. Traktorsalget for oss hittil i år har vært fantastisk, sier HCP-sjef Lars Wear.

SALGET: – Hadde norsk landbruk vært et fritt og åpent marked, hadde maskinsalget stoppet opp en periode, inntil man så resultatet av jordbruksoppgjøret, sier Lars Wear.
SALGET: – Hadde norsk landbruk vært et fritt og åpent marked, hadde maskinsalget stoppet opp en periode, inntil man så resultatet av jordbruksoppgjøret, sier Lars Wear.

HCP er importør av blant annet Deutz-Fahr, Zetor, Iseki og Krone i Norge.

Da Norsk Landbruk hadde et Profil-intervju med Lars Wear i juni 2020, spådde han at traktorsalget, som i 2019 var på 3 200 traktorer over 50 hk, på få år ville synke til mellom 2 000 og 2 500 solgte enheter i Norge.

– Der traff jeg spikeren. Vi forventer i år et salg på 2 500 traktorer over 50 hk. Jeg tror ikke vi får en nedgang i salget, med mindre leveranseproblemene blir større. Det begynner å bli veldig lange leveringstider, sier Wear.

INVESTERINGENE I TRAKTORER har ikke blitt noe mindre det siste året, selv om landbruket har opplevd store kostnadsøkninger på blant annet gjødsel, diesel, strøm, bygg og maskiner.

– Jeg er selv bonde og har sett de mørke skyene i horisonten, men registrerer at investeringsnivået i landbruket er uforandret. Dette tyder på at det er stor tillit mellom bøndene og staten, sier Wear og legger til:

– Hadde det vært et fritt og åpent marked, hadde maskinsalget stoppet opp en periode, inntil man så resultatet av jordbruksoppgjøret. Dette ser vi nå i Finland. Der sitter bøndene på gjerdet. Men i Norge kjøper og selger man traktorer hele tida.

PRISØKNINGA på traktorer har vært høy i flere år.

Stemmer det at bonden som kjøpte en ny traktor for fem år siden, kan selge den brukt i dag, for omtrent det samme som han i sin tid betalte for den?

– Det er nok ikke så veldig langt unna sannheten. Prisøkninga skyldes en kombinasjon at det kom nye krav til traktorer, at den norske krona svekket seg og at det ble høy prisstigning på stål og andre innsatsfaktorer. For Deutz-Fahr har vi foreløpig kun hatt fire til fem prosent prisstigning i år, men vi har maskiner fra mindre leverandører, som har hatt opptil 20 prosent prisstigning, sier Wear.

I FØRSTE KVARTAL har HCP en markedsandel på 4,6 prosent i Norge.

– Med en økning på 21 solgte traktorer, der mange av dem er store traktorer, har salget vårt hittil i år vært 53 prosent bedre enn på samme tid i fjor. Vi vet at det vil svinge opp og ned gjennom et år, så vi får se hva året vil ende på, sier Wear.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Fanger ikke opp svingningene