Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Utprøving av SmartCalfCare i gang på NMBU

Bingeløsninga SmartCalfCare kan gjøre det mulig for ku og kalv å gå sammen. Nå er bingen bygget på NMBU, og første del av forsøket er snart gjennomført.

SmartCalfCare er tenkt å kunne implementeres i løsdriftsfjøs, og vil gjøre det mulig for kua å besøke kalven sin i kalvebingen. Illustrasjonsfoto: Øystein Heggdal
SmartCalfCare er tenkt å kunne implementeres i løsdriftsfjøs, og vil gjøre det mulig for kua å besøke kalven sin i kalvebingen. Illustrasjonsfoto: Øystein Heggdal

Norsk Landbruk skrev i nr. 5/2019 om SmartCare, en bingeløsning som gjør det mulig for kua å gå sammen med kalven. Prosjektet gikk av med seieren i landbrukets innovasjonscamp i 2019, og vant 400 000 kroner i utviklingsstøtte. Nå har løsninga byttet navn til SmartCalfCare, og pengene har kommet godt til nytte i pilotprosjektet som er i gang på Senter for husdyrforsøk ved NMBU.

Tester det tekniske

Bingeløsninga er tenkt å kunne implementeres i løsdriftsfjøs, og består av en kalveavdeling med en smartport, som fungerer som inngang for kyrne. Der kan bonden selv regulere hvor hyppig kua skal få tilgang til kalven sin. Kalvebingen har også en enveis utgangsport for kua og eget kalvegjemme, hvor fôret til kalven er plassert. Kyrne som er med i prosjektet, står sammen i egen fokusavdeling og består av dyr som varierer i alder og ytelse.

Første del av undersøkelsene startet opp i midten av september, og det er tre par, bestående av ku og kalv, som er med i denne runden.

– Denne første fasen har fungert som en test av det tekniske rundt systemet. Fokuset har ligget på å teste hvordan smartporten fungerer, hvordan løsninga lar seg kombinere med melkeroboten og om kalven vil rømme ut av kalveområdet, forteller veterinær Julie Føske Johnsen, som er leder for prosjektet.

Lovende resultater

Annonse

Føske Johnsen kan fortelle at i løpet av de første ukene, har en av kalvene rømt et par ganger, men at dette er færre rømninger enn forventet, så tidlig i forsøket. Hun opplever også at kalvene vokser godt, og at kyrne ofte er i bingen for å besøke kalven sin.

– Forsøket har gått overraskende bra, og systemet har fungert veldig fint. De som jobber på forsøkssenteret har rapportert at det ikke medfører ekstra arbeid for dem, forteller hun.

Får god støtte fra næringa

I tillegg til pengene de vant i forbindelse med innovasjonscampen, får forsøket god støtte fra ulike næringsaktører.

– DeLaval har stilt med utstyr til bingeløsninga, NMBU bidrar med utleie av dyr og fasiliteter og Tine og Felleskjøpet støtter oss med fagkunnskap, forteller Føske Johnsen.

Hun legger til at det er forskere fra Norsk Senter for Økologisk Landbruk, NMBU og Veterinærinstituttet som er involvert i forskninga.

Skal samle inn mer data

I november starter andre del av prosjektet opp. Da skal fire nye kyr og kalver få teste ut systemet, og forskerne vil fokusere mer på datainnsamling. Føske Johnsen presiserer at de må teste flere dyr, før de kan si noe om hvordan løsninga vil fungere, men hun mener at prosjektet virker lovende.

Neste artikkel

Fortsatt flest båsfjøs