Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Uværet tok taket

Forrige søndag tok uværet med seg taket på driftsbygningen til ammekuprodusent Per Morten Engan i Hovin i Gauldal.

Skader på låven til Per Morten Engan
Skader på låven til Per Morten Engan

Inne i driftsbygningen var det 65 gråfe; ammekyr, kalver og okser.

- Det er et betonggulv mellom låven og fjøset, så dyra står stort sett tørt. De er rolige, forteller Engan til Norsk Landbruk når vi snakker med han.

Stormen tok også strømmen på gården, så de måtte kjøre nødaggregat et døgn for å fôre dyra.

PÅ LÅVEN HADDE Engan blant annet en rundballekutter. Han forteller at mye av det elektriske utstyret er avrevet.

I dagene etter stormen kom det mye snø, og dette ga Engan utfordringer fordi det var åpninger i betonggulvet, der fôret slippes ned.

- Det har kommet litt vann ned gjennom disse åpningene, så jeg har flytt to avlsokser til en nabogård og sendt noen okser til slakt, sier Engan.

HAN ROSER forsikringsselskapet sitt - Eika forsikring - for god oppfølging.

- De står på som bare det, sier Engan. Han forteller at han aldri tidligere har opplevd skader på bygninger som følge av uvær.

- Gården ligger ganske beskyttet til, men forrige søndag kom det 2 - 3 skikkelig sterke vinder. Da smalt det, og vinden tok med seg en del av taket 150 meter.

Et firma holder nå på å få på plass nye takstoler og tette taket.

TETTER: Arbeidene med å legge nytt tak på låven til Per Morten Engan er i full gang. Foto: Odd Engan
TETTER: Arbeidene med å legge nytt tak på låven til Per Morten Engan er i full gang. Foto: Odd Engan

- Vi har også fått en del skader på et gammelt fjøs, et stabbur og et våningshus, samt en gravemaskin og en lastebil. Deler av taket har truffet disse, sier Engan. Hvor store skadene er vet han foreløpig ikke, fordi det har kommet en del snø som dekker skadene.

TAKSTMANN og daglig leder i Togin AS, Odd Ivar Pedersen, sier vinden som kom forrige helg oppførte seg litt som den kraftige nyttårsstormen i 1992.

- Vinden kom fra vest, og da er den veldig skummel i Trøndelag, sier Pedersen. Han forteller at de allerede har taksert en del skader på landbrukseiendommer.

- Det er mest takplater som har løsnet, og ikke så mye skader på strukturelle konstruksjoner. Vi har også taksert en teglsteinsvegg som hadde blåst inn. Det er også noe følgeskader som følge av at vann har kommet inn i bygninger og skadet utstyr. Men stort sett har vi inntrykk av at forsikringstakere på landbrukseiendommer er flinke til å igangsette sikring. Bønder er gjerne folk med tak i. De sitter ikke og venter, sier Pedersen.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Forsvarer Reglone-bruk i Danmark