Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vær obs på ringorm

Ringormsmitte bekreftet i flere kommuner i Rogaland. – Følg med på dyra dine, oppfordrer Arvid Reiersen fra Mattilsynet.

Slik kan et ringormutbrudd se ut. Foto: Arvid Reiersen
Slik kan et ringormutbrudd se ut. Foto: Arvid Reiersen

I august ble det påvist ringorm i en storfebesetning i Rogaland. De to siste ukene i oktober ble det fattet mistanke om smitte i ytterligere fem besetninger. To av disse har fått påvist ringorm, og de tre andre venter på prøvesvar. Det er Rogalandskommunene Sandnes, Gjesdal, Time, Klepp og Hå som er rammet. Utbruddet har også utløst kontroll av 43 kontaktbesetninger, hvor alle dyr skal inspiseres for utslett.

MELDEPLIKT

Ringorm er en soppinfeksjon som rammer det øverste laget i huden. Hos storfe er infeksjonen forårsaket av Trichophyton verrucosum og klassifiseres som en B-sykdom. Det vil si at det er en alvorlig og meldepliktig sykdom. Typiske symptomer på ringorm er hårløse flekker med skorpedannelse, ofte i hode- hals- og nakkeområdet.

OVERLEVER LENGE

Etter mange år uten utbrudd, har det de to siste årene vært noen få tilfeller av soppinfeksjonen. Sporstoffene er svært robuste, og kan overleve i mange år.

Annonse

– For to år siden var utbruddet forårsaket av at bonden brukte samme arbeidstøy til demontering av innredning i et fjøs som hadde stått tomt i ti år, som han brukte til å stelle oksene i nyfjøset . Gammelfjøset var vaska ned, men likevel fantes det gammel smitte der, forteller Reiersen.

Sykdommen klassifiseres som en zoonose, det vil si at den i tillegg å til å smitte mellom dyr, kan smitte fra dyr til mennesker.

VAKSINE OG SANERING

Besetningene som er rammet blir båndlagt, og må vaksinere alle dyr. Vaksinen er effektiv, og hindrer flere dyr i besetningen å bli smittet. I tillegg må fjøset vaskes og desinfiseres når utbruddet har gått over.

– For å bli kvitt smitte må hele fjøset vaskes ned. Det er lettest å gjøre det på sommeren, så de som har fått påvist smitte nå, vil være ferdig sanert iløpet av sommeren 2020. Men de må fortsette å vaksinere alle dyr i mange år framover, sier Reiersen.

FØLG MED

Reiersen mener at det vanligvis ikke er behov for å vaksinere friske besetninger, men at det kan være aktuelt for bønder som selger mye livdyr. Han mener likevel at det viktigste er å være nøye med vanlige smittereduserende tiltak. Han oppfordrer storfebønder i hele landet til å følge ekstra nøye med på dyrene sine, og varsle mattilsynet straks ved mistanke om smitte.

Neste artikkel

Ingen ulovlige rester av plantevernmidler i norsk mat