Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Veganpålegg er næringsfattig

Veganske alternativ ost- og skinke inneholder ikke de næringsstoffene mange kanskje tror.

NÆRING: Veganske ostealternativ inneholder mye mettet fett og stivelse, og ikke næringsstoffer. Foto: Siri Juell Rasmussen
NÆRING: Veganske ostealternativ inneholder mye mettet fett og stivelse, og ikke næringsstoffer. Foto: Siri Juell Rasmussen

Utvalget av plantebaserte pålegg i butikkene øker, og nå har Mattilsynet undersøkt hvilke næringsstoffer veganpålegget har, samt om pålegget inneholder uønskede stoffer.

Konklusjonen er at det ble funnet lite uønskede stoffer. I analysen, som er gjort av Havforskingsinstituttet går det fram at påleggstyper som er ment å erstatte ost og skinke inneholder lite næringsstoffer.

VEGANPRODUKTER MED SAMME bruksområde som ost, har en annen sammensetning av ingredienser enn produktene de er ment å erstatte. Produsentene oppgir på emballasjen at produktene for det meste er basert på vann, kokos- og sheaolje og stivelse.

Annonse

– Analysene bekrefter at såkalt vegansk alternativ til ost er en kilde til stivelse, kostfiber og fett, men ikke proteiner. Til sammenligning så inneholder vanlig gulost proteiner og fett, men ikke stivelse og kostfiber, sier seniorrådgiver Ellen Kielland i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.

ANALYSENE VISER AT veganproduktene som er ment å erstatte ost, inneholder mye mettet fett på grunn av innhold av kokosfett og sheaolje, og at de ellers består av stivelse og vann. Produktene inneholder også mellom 16-18 gram modifisert stivelse per 100 gram. Vanninnholdet i produktene er mellom 53-55 gram per 100 gram. Et av de analyserte veganproduktene var tilsatt kalsium.

Veganpålegg som er ment å erstatte skinke, inneholder som ventet mest stivelse og kostfiber.

Neste artikkel

Mattilsynet svarer på kritikken