Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

100 kroner kiloen for tidligpotet

Ettertraktet hos de beste av de beste restaurantene.

Attraktiv råvare: Det er stor stas å være først ute med å høste tidligpoteter. Arkivfoto: Karl Erik Berge

Et av årets første partier med tidligpotet gikk forrige uke for 100 kr kiloen.

– Det ligger mye prestisje i å levere årets første tidligpotet blant produsentene og produktet er ettertraktet i fine dining-segmentet, sier Gartnerhallens fagansvarlig for tidligpotet Knut Salve Lunden til Gartnerhallens nettsider.

Kortvarig glede

At produsentene oppnår en slik pris, er imidlertid en svært kortvarig affære.

− Jeg kan med trygghet si at dette ikke er en representativ pris for når volumene når konsummarkedet. Da er prisen 15-20 kroner kiloen og går gradvis nedover til de avløses av årets nypoteter av ordinære sorter, sier Salve Lunden.

Ville tilstander i Danmark

Annonse

Lunden kan røpe at i Danmark er det enda villere tilstander blant kjennere.

− Danskene har en helt annen tradisjon og kultur for tidligpotet. Der går gjerne de første kiloene for 1000 kr kiloen, og det er på auksjon. Det er knyttet stor spenning til begivenheten hvert år og nyhetsoppslag i alle kanaler.

Krevende produksjon

Det ligger mye innsats og pleie for å kunne levere tidligpotet så tidlig.

− Først ligger de til lysgroing, som virker som en katalysator for modningsprosessen. Så settes potetene for hånd, en og en, med groen opp. De etterfølgende ukene kles potetene av og på med dekke etter hvert som temperaturen svinger, før de til slutt plukkes med hånd, avslutter Lunden.

Neste artikkel