Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Automatisert fôring for fjøs med lav takhøyde

Eder Feedstar setter ikke krav til takhøyde

Skreddersydd fjøs: Så lenge du har et fôrbrett som er minst 50 centimeter bredt, kan Eder Feedstar være en mulig løsning. Foto: Fjøssystemer
Skreddersydd fjøs: Så lenge du har et fôrbrett som er minst 50 centimeter bredt, kan Eder Feedstar være en mulig løsning. Foto: Fjøssystemer

Mange storfeprodusenter med gamle fjøs har gitt opp tanken på automatisert fôring, fordi de har for lav takhøyde til å kunne ha noen form for skinnegående fôringsvogn i taket.

Det tyske konseptet, Eder Feedstar, som nå forhandles av Fjøssystemer, kan være løsningen i slike fjøs.

Konseptet er mye brukt i Tyskland, Østerrike og Sveit, og det første anlegget er nå i ferd med å monteres hos en melkeprodusent i Sjåk i Gudbrandsdalen.

DRIFTSSIKKERT SYSTEM

Konseptet er svært enkelt, med lite leamikk og ingen slitedeler. Det består av et glassfiberforsterket PVC-bånd med drivsystem og en stålwire. Systemet monteres på eksisterende fôrbrett.

– Enkelt fortalt har du en trekksentral i motsatt ende av fôrsentralen, og et bånd du trekker ut i hele fôrbrettets lengde. Båndet kan styres manuelt eller med fjernstyring, forteller ansvarlig for smart fôring i Fjøssystemer, Rune Lostuen.

I samme enden som man legger på fôret, er det en tilbaketrekningsstasjon som drar fôret tilbake. Stasjonen kan skjules under gulvet og hvis man legger en metallplate over, vil ikke stasjonen være til hinder for kjøring.

Annonse

– Når restfôret trekkes tilbake, kan det enten legges på plata som skjuler tilbaketrekningsstasjonen eller det legges ut på sida via et utskillersystem. På den måten, er det enkelt å få brukt fôrrestene til sinkyr eller andre dyr som kan nyttiggjøre seg fôrrestene, forklarer Lostuen.

Fordi båndet er like bredt som fôrbrettet, blir det i følge Lostuen ikke liggende fôrrester under båndet.

– Gårdbrukere vi har snakket med Tyskland sier de bare trenger å koste fôrbrettet to-tre ganger i året, forteller Lostuen. Han forteller at fôringssystemet kan kombineres med alt fra en enkel rundballeriver til stasjonær eller traktordrevet fullfôrmikser. I alpene er det vanlig å bruke en traktormikser og fylle på fôret på utsida av fjøset.

SKREDDERSYDD LØSNING

Fôringssystemet må tilpasses hvert enkelt fjøs, men kan brukes på fôrbrett så smale som 50 centimerer og så brede som tre meter.

– Systemet kan være aktuelt i både nye og gamle fjøs, men er spesielt aktuelt for dem som har lav takhøyde eller så smale fôrbrett at andre løsninger ikke lar seg gjennomføre, sier Lostuen.

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin