Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bli sprøytesmart i nattemørket

Bytt ut plantevernmidlene i traktorsprøyta med selvlysende væske, og oppdag hvor effektivt du gjør sprøytejobben.

Forbedre teknikk: Gunnar Schmidt i Hedmark Landbruksrådgiving mener fagrådgivere kan gi god veiledning til gårdbrukere som ønsker å forbedre sprøyteteknikken ved hjelp av optisk hvitt fargestoff og UV-lys.
Forbedre teknikk: Gunnar Schmidt i Hedmark Landbruksrådgiving mener fagrådgivere kan gi god veiledning til gårdbrukere som ønsker å forbedre sprøyteteknikken ved hjelp av optisk hvitt fargestoff og UV-lys.

Sola har gått ned over åsen i Heradsbygd ved Elverum, og det begynner å bli mørkt. En spent gjeng med potetprodusenter, med tilhørighet i Hedmark Landbruksrådgiving, skimter maskinteknisk rådgiver Gunnar Schmidt løpe mellom en Hardi-sprøyte og en Danfoil-sprøyte med en kanne hvit væske. Væska er selvlysende og helles på sprøytene. Ved hjelp av ei UV-lampe skal vi se hvor godt væska dekker potetplantene. Schmidt har satt på ulike dyser på Hardi-en, for å vise at dysene gir forskjellige effekter i avsetningen på potetplanta.

OPPDAG DYSENES SIKTELINJE

Før vi går ut i åkeren, forteller Schmidt at vi må tenke på dysenes siktelinje mot potetplanta. Den finner vi ved å bruke øynene våre.

– Når dere står over potetplanta, hva ser dere? Dere ser bare toppen av bladverket, svarer han retorisk.

– Om dere ser potetplanta fra siden, ser dere mer da?

Jo, vi må innrømme at vi ser langt mer bladverk fra siden enn fra toppen. Lærdommen er at vi må stille inn og bruke dysa med samme siktelinje som når vi bruker øynene våre. Og derfor er det så viktig å jobbe med sprøyteteknikken. Ved hjelp av selvlysende væske og UV-lampe kan du utvikle og forbedre sprøyteteknikken.

ØV DEG PÅ TEKNIKKEN

Annonse

Schmidt har tro på at rådgivere med fagkunnskap har tilgang på teknikken, og kan dra ut til gårdbrukerne for å utføre visning og instruksjon.

– Den sprøytetekniske oppgaven kan være vanskelig å få til. Ved hjelp av selvlysende væske og rådgiverens tilbakemeldinger kan du eksperimentere deg fram til den beste metoden. Spesielt på vekster der det er vanskelig å komme til, forklarer han.

Til nå har rådgivere innen bær i Norsk Landbruksrådgiving hatt stor nytte av å gå rundt i åkeren med UV-lampa for å forske på dekningsgraden fra sprøytinga.

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin