Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Brunstmåler som ku-øredobb

Siste nytt i brunst-bijouteri fra Fjøssystemer.

Øremerke: Fjøssystemer har nettopp tatt over rettighetene til å selge Smartbow i Norge. Foto: Anders Bergum

Flere produsenter tilbyr brunstmålere som «smykker». Nå er Fjøssystemer ute med en egen accessoar i sin røde høstkolleksjon. En øredobb, det vil si et øremerke, av den smarte sorten.

Øremerket som lyder navnet Smartbow måler blant annet aktivitet (som er tegn på brunst), registrerer drøvtygging og etter hvert vil enheten også tilby kalvingsvarsling.

– Det som skiller denne fra andre aktivitetsmålere er transponderenheten. Dette er en helt annen type teknologi og tar i bruk algoritmer som registrerer ulike bevegelsesmønster til kyrne. Også veier den bare 34 gram, forteller fagansvarlig for storfe Anders Bergum i Fjøssystemer.

Fjøssystemer har nettopp tatt over rettighetene til å selge Smartbow i Norge for den østerrikske produsenten.

Les mer: Ny gjødselrobot fra Lely

Ku-trafikk, lokalisering og brunst

Ifølge Bergum er smartbow et smart øremerke. Den har sanntids ku-lokalisering, som ifølge leverandøren kan være smart i større besetninger.

– Skal du for eksempel ha veterinær til ei ku, kan du gå inn på datamaskinen di og se hvor kua befinner seg. Det er kanskje ikke så relevant for norske bruksstørrelser. Men det som er interessant er at vi kan følge med på kutrafikken, mener Bergum.

Ifølge Bergum vil øremerket passe både til bruk på ammeku og melkeku. Bergum mener at dette verktøyet vil hjelpe ammekuprodusenter som ønsker å bruke mer semin i besetningen, for å øke avlsfremgang og redusere noen utfordringer knyttet til bruk av gårdsokse.

Les mer: Fjøssystemer satser på robot på hjul

Pop-up varsel på mobilen

– Brunstsignalene på ei ammeku er ikke så tydelig som på ei melkeku, derfor kan det være utfordrende å gå over fra gårdsokse til inseminering. For eksempel når kua går sammen med kalven, vil det svekke brunstsignalene på kua når kalven dier.

Annonse

Derfor, når aktiviteten øker hos kua i forbindelse med brunst, vil brikken oppdage det og varsle bonden på PC, eller som pop-up-varsel på mobil eller nettbrett, ifølge leverandøren.

– Når kua er i brunst er det ikke bare aktiviteten som øker, men drøvtyggingen avtar. Dette vises i programmet å sikkerheten for rett inseminasjonstidspunkt øker, forteller Bergum.

Les mer: Teknikken er flinkere til å påvise brunst hos ammeku

Les mer: Leser brunst med ny detektor

Drøvtygging og kalvingsvarsling

Drøvtyggerregistrering vil også fanges opp av ørebrikken.

– Drøvtygging henger sammen med dyrehelse. Og det vil gå mange timer fra kua slutter med drøvtygging, før du selv kan se endringer på kua. Med en slik brikke vil du kunne sette inn tiltak slik at kua blir raskt frisk, sier Bergum.

Det er nettopp ved å registrere endringer på drøvtygging at brikken også vil kunne varsle om kalving forklarer fagsjef for storfe i Fjøssystemer. Men dette er en tilleggsfunksjon som først vil lanseres en gang i løpet av 2018.

Les mer: Oppdager brunst i fjøs og på setra

Neste artikkel

SJÅ VIDEO: Slår graset med robot