Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ekstreme smittetiltak ikke nok

Afrikansk Svinepest kom seg inn i russisk svinefarm tross helt ekstreme smittetiltak.

36 000 griser måtte avlives da en danskeid svineproduksjon ved St. Petersburg i Russland måtte slakte ned og sanere for ASF i fjor vinter. Illustrasjonsfoto: Josh Flint
36 000 griser måtte avlives da en danskeid svineproduksjon ved St. Petersburg i Russland måtte slakte ned og sanere for ASF i fjor vinter. Illustrasjonsfoto: Josh Flint

– Vi bruker all vår tid på smittebeskyttelse, ikke på å passe griser, sa Martin Thorsen på årsmøtet til Porcus, et dansk veterinærfirma som har spesialisert seg på rådgivning til svineprodusenter.

Thorsen jobber for en stor dansk-eid svineproduksjon nær St. Petersburg i Russland og trass i ekstreme biosikkerhetstiltak fikk de 3. september i fjor inn Afrikansk Svinepest.

– Jeg gikk en runde med driftslederen og vi fant to døde purker som vi tok prøver av. To uker senere kom svaret; afrikansk svinepest, forteller Thorsen til Landbrugsavisen.

Selv om det bare gikk et par dager fra sykdommen ble konstatert til de begynner nedslaktingen, dør det 50 purker i besetningen. Sykdommen sprer seg langsomt gjennom anlegget.

– Vi aner ikke hvordan sykdommen har kommet seg inn, sier Torsen.

Og når han ramser opp biosikkerhetstiltakene kan det være vanskelig å forstå hva de kunne ha gjort for å holde sykdommen ute.

De siste 10 årene har de innført følgende tiltak;

Personer har 48 timers karantene, de skal dusje tre ganger, bytte tøy og desinfiseres før de har tilgang på husdyrrom med dyr.

Ingen personlige eiendeler som mobiltelefoner, briller eller sigaretter er tillatt.

Det er tre rekker med gjerder rundt eiendommen som er støpt 20 centimeter ned i bakken.

Jegere holder bestanden av duer nede.

Annonse

Myggnett foran alle innsugsventiler.

Når griser skal ut gjennom en port starter en vifte slik at rommet får overtrykk og forhindrer at insekter eller fugler kommer seg inn.

Eksterne fôrbiler vaskes, desinfiseres og varmes opp til 72 grader i 20 minutter før de kan kjøre til fôrsentralen.

Kun interne lastebiler brukes innafor gjerdene.

Kameraovervåkning og plomberte dører i alle husdyrrom. Sikkerhetssjekk med id- og adgangskontroll for alle som skal inn og ut av området.

Alle hjelpemidler som skal inn i besetningen UV-stråles og ligger 48 timer i karantene før det kan tas med inn.

Alle fôrråvarer tørkes ned før de males opp til fôr.

Det er med andre ord sikkerhetsrutiner som overgår alt som finnes på noen norsk eller dansk besetning. Og likevel fikk de inn ASF-smitte i 3. september.

I alt ble 36 000 griser ført ut av fjøsene, avlivet, brent og kalket før det ble dekket til med jord. Hele operasjonen tok fem dager.

– Det er en opplevelse som setter seg i kroppen, sier Thorsen.

Det er besluttet å sette inn gris igjen senere i vår, men akkurat nå driver de og vasker ned anlegget. Vaskejobben kontrolleres med en Q-tips.

– Om Q-tipsen blir møkkete er det bare å vaske videre, sier Thorsen.

Neste artikkel

Økt fruktbarhet ga pallplass