Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fra Byneset til Italia for ei mobiltørke

Helge Opland valgte gass fremfor diesel

Til Italia: Etter å ha lett etter mobiltørke i flere år og på flere kontinenter endte Helge Opland til slutt opp på Pedrotti-fabrikken i Italia. Han starter nå opp som forhandler for merket i Norge og har allerede solgt to mobiltørker av samme type som han selv har kjøpt.

–Jeg vurderte mange forskjellige løsninger, både å bygge om låven til kjørbartørke, kaldtørker, satstørke og tørkehus. Men syntes det enten ble for dyrt, eller for lite fleksibelt, forteller Helge Opland.

For det er ingen av de over nevnte løsningene som står og tørker kornet til gårdbrukeren på Byneset utafor Trondheim da vi besøker hen i slutten av oktober. Rett ved låvebrua står derimot en italiensk mobiltørke som lyder navnet Pedrotti. Og heller ikke jobben med å finne fram til den var helt enkel for Opland.

–Jeg så meg omkring både i Norge og på messer i USA uten å finne noe jeg var interessert i. Men på Agritechnica i Hannover kom jeg over noen italienske produsenter jeg ville se nærmere på. Så ble det tur ned til Italia i fjor vinter og til slutt handel med en av de eldste italienske produsentene av mobiltørker, forklarer Opland.

Det var to ting som utmerket seg med Pedrotti-tørka. Den hadde en helgalvanisert ramme og det hadde en avansert styring som kunne kobles opp mot nettbrett og smarttelefon.

–Først sveises ramma ferdig og så dyppes den i galvaniseringsbadet, i stedet for at du har masse galvaniserte deler som er skrudd sammen til ei ramme. I tillegg er alle delene som er i kontakt med kornet galvanisert i stedet for lakkert, noe som gjør den mye mer bestandig mot rust, sier Opland.

Mobiltørka kan styres av en berøringsskjerm, eller manuelt med brytere, og kan programmeres slik at den regulerer temperatur i brennkammeret eller kjøletemperaturen helt automatisk. Programvaren kan også styre eksterne motorer på en eventuell råkornsilo, lagersilo eller lasting og lossing av korn.

–Det blir veldig intuitivt på berøringsskjermen da italienerne kan legge inn bilder av de ulike eksterne motorene eller elevatorene som skal styres. Dette gjør de bare over nett fra Italia når det melder seg ett behov.

Pedrotti leverer mobiltørker i flere størrelser og den Opland har kjøpt har en kapasitet på 17 kubikkmeter, eller mellom 10 og 12 tonn korn. Han landet på denne størrelsen på grunn av at det var den største tørka som kom med helgalvanisert ramme og på grunn av at den passer godt med kapasiteten han har på trøska.

–Jeg tresker i en container ute på åkeren, og tiden det tar å fylle den passer sånn omtrent til tiden det tar å tørke ned forrige container. Litt avhengig av vannprosenten da selvsagt, sier Opland.

Fra treskeren kan han sitte og følge med på vannprosenten i kornet i mobiltørka på nettbrettet, og han anslår at det går fint og trøske og tørke ned 50 tonn fra 25 til 14 prosent, eller 70 tonn fra 20 til 14 prosent i døgnet, helt alene.

–Finnes jo ikke noe som heter familielandbruk lenger. En må kunne styre dette selv, noe som var grunnen til at jeg ville ha overvåking av tørkinga direkte på nettbrettet. Da sparer man en mann og jeg selv kan bare sitte på treskeren.

Han tipper kornet fra containeren og oppi en liten sjakt som vinsjes ned fra siden av mobiltørka. Fra sjakta skrus råkornet oppi selve tørkekammeret, og den tomme containeren kan flyttes til den andre siden av tørka slik at tørket og nedkjølt korn kan skrus ut i containeren igjen.

–Hvis jeg kjører inn 12 tonn korn på 25 prosent så er det over ett tonn vann som skal dampes ut før kornet er klart til levering. Hadde jeg hatt tørka inne på låven måtte alt dette vannet dampes ut igjennom taket eller små ventiler. Mobiltørka står derimot ute i det fri og er perforert hele veien rundt slik at vannet kan dampe ut alle veier og kornet sirkulerer kontinuerlig, forteller Opland.

Mobiltørka har to rensesystem, en som sitter på senterskruen og tar ut større partikler som ugrasfrø og halm, og en støvsuger som sitter på toppen av mobiltørka.

Pedrotti kan levere tørker med enten diesel eller gass som fyring. Men Opland var aldri i tvil om hva han ville ha.

Annonse

–Gass er billigere enn diesel per kilowattime, i tillegg til at virkningsgraden er større da gass kan fyres direkte inn i varmlufta, i stedet for at du er nødt til å ha en varmeveksler når det fyres med diesel, noe som gjør at noe av varmen forsvinner ut pipa med avgassene, forklarer Opland.

Ulempen med gass er at gasstanken er dyrere enn en dieseltank og gass krever et mer kostbart opplegg for sikkerhet og levering. I tillegg vil det ikke være mulig å flytte med seg gasstanken om en virkelig skal bruke tørka som ei mobiltørke, men det var uansett ikke aktuelt for Opland.

–Jeg skal flytte mobiltørka inn på låven når sesongen er over, ellers så blir den stående her.

Gasstanken han har kjøpt er på 4,85 kubikkmeter og i høst tørket han ned200 tonn korn, men han veit ikke hvor mye gass som gikk med da han ikke har fylt opp tanken enda. Gassbrenneren er levert fra Riello, annet Italiensk selskap og er på 800 kW.

–Det er mye eklere å få levert kornet til mottaket når de veit du kommer med tørr vare, spesielt med de vanskelige høstene vi har bak oss i Trøndelag. Jeg har ikke levert noe korn over 15 prosent i år. Og selv om mobiltørka koster rundt 500 000 kroner i tillegg til gassfyringa så er det mye billigere enn å levere rått korn. Kornmottakene skal da også tjene penger på å tørke kornet, sier Opland.

I tillegg til opplegget til gassfyringa og selve mobiltørka har Opland måtte investere i et strømaggregat på traktoren for å levere nok ampere til mobiltørka.

–Det sitter egne elektromotorer på alle skruene på mobiltørka, men den kommer også i PTO-versjon. Men kursen på gården må minst være på 100 ampere, og på den gamle låven min så var det ikke mer enn 60 ampere inntak. Jeg kunne fått det oppgradert, men det er så få timer i året det er snakk om at jeg heller bare kjøpte et traktoraggregat, forteller han.

Maks effektbehov på mobiltørka er på 22 kW, der vifta er den som drar mest med 15 kW.

Nå i vinter er planen å begynne å leite etter lagersiloer for tørrkorn og heller ikke nå er han helt fornøyd med de løsningene han finner her til lands.

–Jeg driver og lukter på å importere siloer selv fra USA. Jeg skal i alle fall ikke bygge siloer inne på låven. Det blir for dyrt og for lite fleksibelt hvis en plutselig en dag får tak i noe mer leiejord. Alt en bygger inne på låven er også verdiløst om jeg en dag plutselig bestemmer meg for å slutte med korn. Mobiltørke og utendørs siloer har en restverdi, det har ikke noe som er skrudd fast inni en låve, mener han.

Opland starter nå opp som importør av Pedrotti-mobiltørkene og har hittil solgt to i tillegg til den han selv har kjøpt.

Denne saken sto på trykk i Norsk Landbruk nummer 20 i 2016. Abonnerer du ikke på Norsk Landbruk i dag, da kan du bestille deg et abonnement ved å klikke her.

LES OGSÅ: Suksesshistorien om norsk soyaimport

LES OGSÅ: Ny gjødseltype for poteter, grønnsaker og bær

Neste artikkel

Gjør væren beredt