Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Godt blandet på Elmia

Nesten 22 000 besøkende tok turen til Sveriges største landbruksmesse 23.-26. oktober. Under temaet Djur & inomgård viste 350 utstillere fram alt fra gjødselspredere, innredning, korntørker og premierte avlsdyr.

Fire like: Merlo Multifarmer 40.9 har fire like store dekk, i dimensjon opptil 600/55-26,5. Motoren fra motor Deutz har fire sylindre og leverer 156 hestekrefter.
Fire like: Merlo Multifarmer 40.9 har fire like store dekk, i dimensjon opptil 600/55-26,5. Motoren fra motor Deutz har fire sylindre og leverer 156 hestekrefter.

– Vi er veldig fornøyd. Det har vært fire veldig positive dager, glad og positiv stemning på messa. Og det lover godt, for det viser at det er en framtid i bransjen, sier Maria Lindsäth, produktsjef for Elmia Lantbruk Djur & Inomgård.

At svenske bønder innehar litt positivitet kan komme godt med. EU-prosjektets felles landbrukspolitikk, CAP, går nemlig inn for å skjære av 25 prosent av direktestøtten over 300 000 euro, og fem prosent over 150 000 euro. At selvforsyningsgraden i følge Livsmedelverket også er i negativ utvikling hjelper ikke på.

Ikke ulikt Norge

Heldigvis viser en fersk undersøktelse fra Jordbruksverket at 78 prosent av konsumentene er overbevist om at de svenske bøndene produserer råvarer av høy kvalitet, og også svenske politikere er villige til å kjempe for bedre rammevilkår. I en debatt under messa frontet nåværende landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) en økt svensk kjøttproduksjon, basert på landets gode forutsetninger, med rikelig tilgang på gras. Argumentasjonsrekkene var med andre ord lett gjenkjennelige for oss besøkende fra vest, som svenskene så ofte som mulig omtaler som oljelandet Norge.

Italiensk multimaskin

Rundt i de gjødselduftende messehallene var det som vanlig mye interessant å se. Nyheter på maskinfronten var noe begrenset grunnet Agritechnica, som åpner dørene knapt en snau måned senere. Noen svenske premierer fant vi likevel, blant annet en prototype av Merlos nye Multifarmer 40.9.

– Denne teleskoplasteren er en landbruksmaskin, og kan fullt ut erstatte en traktor, sier Jan-Erik Horvin, salgssjef hos Hüllert Maskin AB.

Annonse

Begrunnelsen for å klassifiseringen finner vi blant annet i bakenden, der maskinen er utstyrt med trepunkt som løfter 7 000 kilo, krafuttak med både 540 og 1 000 o/min og inntil fire hydraulikkuttak. Teleskoplasteren løfter inntil 8,8 meter, og har en maksimal løftekapasitet på 4 000 kilo. Topphastigheten er 40 km/t, og hytta er utstyrt med fjøring.

Ny plassering

En annen multimaskin som også hadde premiere på Elmia var Avants nye R-serie. Den inneholder tre ulike modeller, R20, R28 og R35. Forskjellen fra andre Avant-modeller er at man på R-modellene har førerplattformen plassert på bakrammen, slik at styringen blir lik som en hjullaster.

Rullende underlag

Beveger vi oss over til innredningsverdenen er det svenskutviklede konseptet Moving Floor interessant. Konseptet er benyttet både i liggebaser og kalvebokser. Ved å benytte en stang på hjørnet av kalveboksen, jekker man bunnbelte rundt, slik at møkka fjernes fra kalvens underlag. Både Moving Floor og nye Avant-modellene ble også vist på den norske importøren Felleskjøpet sin egen messe - Bedre Landbruk.

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin