Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Jan Eriks kyr har sand i liggebåsene

– Kun det beste er godt nok, sier melkeprodusenten.

Mykt og godt: Jan Erik Aasbø Glåmen kjøper sand fra en bonde i Tingvoll. Det er samme typen sand som brukes på sandvolleyballbaner.

Da Jan Erik Aasbø Glåmen i Halsa i Møre og Romsdal skulle bygge nytt løsdriftsfjøs til 900 tonn kvote, ville han lage et fjøs som var utformet på kuas premisser.

Lang liggetid og lite sykdom

Etter å ha brukt utallige timer på internett og vært på inspirasjonsturer til både Nederland og Danmark, bestemte han seg for at han ville ha sand i liggebåsene.

– I utlandet er utforming av liggebås en hel vitenskap. Jeg bestemte meg for at jeg ville gi kyrne det beste som er, så da falt valget på sand, sier gårdbrukeren.

– I og med at sand ikke er organisk, er det lett å unngå bakteriutvikling. I tillegg er det målt opp mot seksten timers liggetid på sand, noe som er positivt for både helsa og produksjonen. Vi har knapt hatt sykdom i fjøset, sier melkeprodusenten, som flytta inn i nytt fjøs i oktober 2015.

Viktig med riktig sandtype

Først brukte han sand fra egen skog, men det viste seg at denne hadde for høyt leirinnhold og for mange små partikler.

– Den holdt for godt på fuktigheten. Sanda klumpa seg og ble hard som betong etterhvert. Da forsvinner poenget, sier gårdbrukeren.

I dag kjøper han sand fra en bonde på Tingvoll, som også selger sand til sandvolleyballbaner. Årsforbruket er tre tonn per ku per år, en kostnad på 450 kroner.

Tøft for utstyret

Annonse

Ulempen med å bruke sand er at det sliter mye på gjødselskraper og gjødselpumper.

– Sand medfører definitivt økte servicekostnader på skaper og pumper, men vi har fast service-avtale, forteller bonden. Han forteller at han optimalt burde kjørt inn ny sand annenhver uke, men at det i praksis gjerne går tre-fire uker mellom hver gang.

Den sandholdige gjødsla fra fjøset samles opp i en utvendig tett kum med to kammer. Tanken er at sanda skal bunnfelle i det ene kammeret, mens gjødsla skal renne over i det andre. Det fungerer imildertid ikke helt etter planen.

– 50 prosent av sanda blir nok med over i gjødselkummen. Når gjødselkummen er tømt i sommer, må vi renske bunnen for sand. Det medfører en god del ekstra arbeid, men så lenge det er det beste for kua, så synes jeg det er verdt det, forklarer bonden.

Du kan lese mer om det nederlandsk-inspirerte fjøset i Halsa i Norsk Landbruk nummer sju. Er du ikke abonnent, kan du bestille abonnement heDu kan lese mer om det nederlandsk-inspirerte fjøset i Halsa i Norsk Landbruk nummer sju. Er du ikke abonnent, kan du bestille abonnement her.

Neste artikkel

SJÅ VIDEO: Slår graset med robot