Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Jovial satte prisrekord: 170 000 kr

Franskmenn interesserte i genene.

Jovial av Utgårdstøen er den første homozygot kolla seminoksen av Limousin i Norge, og det ble en intens budrunde for å sikre seg det første eksemplaret. Derfor ble det satt rekord for de årvisse auksjonene på Staur: 170.000 kroner netto. Foto: Tyr
Jovial av Utgårdstøen er den første homozygot kolla seminoksen av Limousin i Norge, og det ble en intens budrunde for å sikre seg det første eksemplaret. Derfor ble det satt rekord for de årvisse auksjonene på Staur: 170.000 kroner netto. Foto: Tyr

Ikke før har Charolais-oksen Grieg av Dillerud eksportert sine gener til «hjemlandet» Frankrike, så opplever Limousin-oksen Jovial av Utgårdstrøen kanskje det samme.

HJEMLANDET KALLER

I forbindelse med Tyr sin okseauksjon var Etienne Fray og Pierre Roy fra franske Evolution international på besøk for å se nærmere på Jovial. De er nå interesserte i å importere Jovial sine gener tilbake til hjemlandet, selv om franskmennene selv har den holdningen at horngenet, kjøttsettinga og riktig eksteriør henger sammen.

Video: Nå skal Griegs gener eksporteres til Europa

Fornøyde: De franske gjestene var godt fornøyd med nivået på limousinoksene på auksjonen. Representantene fra Evolution International, Etienne Fray (t.v.) og Pierre Roy flankerer styrelederen i Norsk Limousin, Hans Olav Holann. Foto: Jan Otto Veiseth

– Franskmennene har etter hvert skjønt at resten av Europa og verden etterspør gode kolla okser. Både sjefsteknikeren og eksportsjefen i Evolution International, som er den største eksportøren av limousinsæd i verden, var imponerte etter å ha besøkt besetninger og sett på testoksene og stasjonen vår, forteller Hans Olav Holann, som er styreleder i Norsk Limousin.

FØRSTE UTEN HORN

Norsk Limousin har i mange år jobba for å få fram gode kolla okser med riktig kjøttsetting, mye melk og gode kalvingsegenskaper, og med Jovial av Utgårdstrøen har de endelig lykkes med å få fram den den første homozygot kolla oksen.

Video: Her er Norges heldigste ammekyr

– Det finnes ikke så mange skikkelig gode homozygot kolla limousinokser i Europa, så her er det muligheter, tror Holann.

NORGES DYRESTE

Jovial, som nå er tidenes dyreste norske okse uansett rase, er oppdrettet av Bjørn Aasen på Tynset. Prisrekorden på 170 000 ble satt på Tyr sin auksjon av fenotypetesta okser på Staur, og kjøper var Matheas Amb fra Brøttum på Ringsaker.

Les også: Krevende å få kjøttprodusenter til å droppe avlsoksen

Annonse

Lykke til: Selger av rekordoksen, Bjørn Aasen (t.v.) ønsker kjøperen, Matheas Amb, til lykke med kjøpet. Foto: Jan Otto Veiseth

På den årlige auksjonen bys det fram testokser av de fem store rasene: Limousin, Charloais, Simmental, Angus og Hereford. Hvert raselag samarbeider med Tyr om å plukke ut oksene som skal testes ut.

Les også: Vi trenger alle ammekubesetningene

– Prisen ble høy som fordi det er den første norske homozygot kolla limousinoksen. At den i tillegg har et meget godt eksteriør, og fikk toppscore i kåringen, gjorde at prisen ble så høy, sier Holann.

DOKUMENTERTE AVLSOKSER

Oksene som selges har vært på test, både de som går til sædtapping og de som er gode nok til salg selv om de ikke brukes til sædtapping. De oksene som har vært til testing, men som ikke slapp gjennom nåløyet, ble slaktet før auksjonen.

Les også: Første Wagyu-kalv født på Lista

Gi bud: Matheas Amb (i midten) roper ut sitt sluttbud på 170.000 kroner for toppoksen Jovial av Utgårdstrøen.

Auksjonen er for de som ikke klarer, rekker eller vil inseminere hele ammekubesetningen. De kan benytte auksjonen til å kjøpe en godt dokumentert avlsokse.

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin