Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Økt avlingspotensiale med ny timoteisort

Tre prosent høyere enn Grindstad

Forsøk: NIBIO er nå ferdig med en treårig forsøksserie med seks ulike timoteisorter, der det viser seg at den nye Liljeros-sorten kommer godt ut mot Grindstad som er mest populær i dag. Dette bildet er fra innhøsting av feltforsøk Arneberg, der det dyrkes mange forskjellige sorter engvekster.

Det er ikke hver dag vi får nye timoteisorter på markedet i Norge. Østfold-sorten Grindstad ble første gang registrert solgt i 1916, og hadde altså 100-årsjubileum i fjor. Forrige gang en timoteisort kom på markedet og gjorde innhogg i Grindstads markedsandel var i 1964 med sorten Forus, men etter den gang har Grindstad kommet tilbake igjen på grunn av avl og utvikling, og har fram til i dag vært sorten med høyest avlingspotensiale i Sør-Norge, og deler av Sverige og Finland.

Men nå kan storhetstiden være over. NIBIO har gjort opp regnskap etter en forsøksserie med seks ulike sorter timotei fordelt på 13 forsøksfelt på forskjellige steder i landet. Forsøket ble startet i 2013, og selv om referansesorten Grindstad fortsatt gjør det godt mot flere av de nye sortene var det tydeligvis Liljeros sin tur til å skinne.

–På feltet i Rogaland hadde Liljeros hele sju prosent høyere avling enn Grindstad. Og så er den lik Grindstad på egenskaper som overvintring, resistens i mot frost og at den er varig over flere år, forklarer foredler på engvekster i Graminor Petter Marum.

For hele landet så hadde Liljeros tre prosent høyere avling enn Grindstad i det første året, og lik stor avling det andre året. Tallene for 2016 er enda ikke inne fra NIBIO. Blant de andre sortene så gjorde også Lidar det rimelig bra, med bedre overvintringsevne og høyere innhold av karbohydrater enn Grindstad, men avlingen målt på kilo tørrstoff var lavere. Samme gjaldt for sortene Leidang og Lerke der avlingen lå på 94 prosent av Grindstad, mens den nye svenske sorten Switch hadde 95 prosent av avlingen til Grindstad.

–Liljeros er under oppformering akkurat nå, og det har vært ganske stor interesse spesielt i fra Rogaland, der avlingsforskjellen også var størst, forteller Marum. …

Annonse

Hele saken kan du lese i Norsk Landbruk nummer 1 som kommer 2. februar. Abonnerer du ikke på Norsk Landbruk i dag, da kan du bestille deg et abonnement ved å klikke her.

LES OGSÅ: Marthe Bogstad (26) vant Avlingskampen

LES OGSÅ: VIDEO: Drøm deg tilbake til skuronna

Neste artikkel

Håndholdt apparat måler kornkvalitet