Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Rekorddyr okse gir godt livdyrsalg

TYSVÆR: Grim av Dovre får fart på dekningsbidraget

Fornøyd: Torleif Susort er prosjektleder i oljeindustrien og jobber fullt utenom gården. Mye av det han tjener i oljebransjen, investerer han i gårdsdrifta. – Jeg kunne aldri ha bygd meg opp så raskt hvis det ikke var for jobben utenom gården, sier gårdbrukeren.
Fornøyd: Torleif Susort er prosjektleder i oljeindustrien og jobber fullt utenom gården. Mye av det han tjener i oljebransjen, investerer han i gårdsdrifta. – Jeg kunne aldri ha bygd meg opp så raskt hvis det ikke var for jobben utenom gården, sier gårdbrukeren.

– Man må jo ha det litt gøy også, konkluderer kjøttprodusent og fylkesleder i TYR, Torleif Susort.

Han snakker om sin aller første tur til okseauksjonen på Staur, som endte med at han fikk kjøpt eliteoksen Grim av Dovre for 110 000 kroner etter en heftig budrunde.

– Han er den beste Limousin-oksen som noen gang har stått på Staur, ikke rart flere var interessert i ham, forteller kjøttprodusenten.

Han holder til i et område hvor de høye lønningene i oljesektoren gjør rekrutteringen til landbruket vanskelig.

– Det må ikke være enten olja eller landbruket, sier gårdbrukeren, som er et levende eksempel på at «Ja takk, begge deler» er en mulighet.

I dag jobber han fulltid som prosjektleder i oljebransjen, mens en uunværlig og dyktig polsk avløser tar seg av fjøsstellet i ukedagene.

– Hadde det ikke vært for lønna fra oljebransjen, kunne jeg aldri ha bygget nytt fjøs og kjøpt en så stor buskap såpass kjapt. Til det er inngangsbilletten for høy og inntjeninga for dårlig, konkluderer gårdbrukeren.

Mange har konkludert med det samme og driver derfor kjøttproduksjon i mindre skala i eksisterende bygningsløsninger. Gjennomsnittsprodusenten både på Haugalandet og i landet for øvrig har rundt 15 mordyr.

ATTRAKTIVT LIVDYRSALG

Tveit Regnskaps statistikk fra 62 spesialiserte kjøttprodusenter på Haugalandet viser at gjennomsnittlig dekningsbidrag uten tilskudd ligger på rundt 4 700 kroner per ammeku. Torleifs dekningsbidrag har de to siste årene ligget på henholdsvis 6 660 kroner og 8 300 kroner per mordyr. Hovedårsaken til at dekningsbidraget er høyere enn hos andre, er at inntektene fra livdyrsalg er høyere.

– Livdyrsalg er utvilsomt en viktig inntektskilde for meg, sier kjøttprodusenten, som kårer opptil 15 oksekalver i året og selger dem for mellom 28 000 og 35 000 kroner.

– Hadde de samme oksene blitt solgt til slakt, hadde jeg vel fått rundt 20 000-23 000 kroner for dem, så jeg sitter igjen med en ekstrainntekt på 8 000-10 000 kroner på hvert dyr.

ALL PR ER GOD PR

Annonse

Mens enkelte ikke vil ha oppmerksomhet rundt oksekjøpet sitt på okseauksjonen, tenker Torleif helt motsatt.

– Har du kjøpt en dyr okse, er det klart at flest mulig bør få vite det. Jeg er jo avhengig av at folk skal etterspørre livdyr, sier kjøttprodusenten.

Han har bestemt seg for å være svært serviceinnstilt hvis noen av oksekjøperne av en eller annen grunn ikke er fornøyd.

– Kjøper noen en okse som viser seg å ha vondt i foten eller ikke får kyrne drektige, krangler jeg ikke på det. Da sier jeg at jeg kan kjøpe tilbake oksen for samme pris, slik at de kan få kjøpe en ny av meg, eller at de kan få en ny til redusert pris. Det er essensielt å ha et godt rykte hvis kundene skal komme tilbake, sier gårdbrukeren, som også er opptatt av å utnytte enhver anledning til å skape et godt rykte for Limousin-kjøtt. I jobbsammenheng er det ikke så sjelden at han arrangerer middager for mange ansatte eller kunder, og da tar han alltid en telefon til restauranten eller kokken, og sier at han ønsker Limousin-kjøtt på menyen.

– At vi klarer å ta ut merpris for kjøttfe, er en forutsetning for at økonomien i spesialisert kjøttproduksjon skal bedre seg, mener mannen, som de to siste årene har vært leder i TYR Rogaland.

TAR UT MERPRIS PÅ SLAKT

Torleif Susort er pragmatisk anlagt og prøver å ha et godt forhold til både Nortura og de private slakteriene. Han er medlem i Nortura, men hvis en kunde ønsker å kjøpe livdyr via sitt private slakteri, lar han dem gjøre det. Okser og kviger som ikke brukes til rekruttering eller selges som livdyr, selger han til Fatland ved maksimum 250 kilo slaktevekt og får en merpris på 16 kroner kiloen.

– Det er veldig bra at Fatland har klart å lage en egen varestrøm for Limousin-kalv, slik at vi kan ta ut den ekstra merverdien folk er interessert i betale for ekstra godt kjøtt, roser Torleif.

For å få merprisen, må slaktet være minimum 75 prosent Limousin med slakteklasse R eller bedre, og fettklasse 3 eller bedre.

– At jeg har anledning til å ta ut denne merprisen, er også en viktig forklaring på at dekningsbidraget mitt er høyere enn gjennomsnittet, mener Torleif.

Les hele saken om Torleif og møt flere dyktige kjøttprodusenter i Norsk Landbruk nr. 4 som kommer i salg 13.mars

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin