Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Røtter i fokus på Borgeby

Hva har jordpakking å si på rotutvilking?

Forberedelsene til Gropen er allerede i gang. Fra venstre: Jens Blomquist, Agraria Ord & Jord, Hans Nilsson, Länsstyrelsen Skåne og David Gottfridsson, HIR Malmöhus.
Forberedelsene til Gropen er allerede i gang. Fra venstre: Jens Blomquist, Agraria Ord & Jord, Hans Nilsson, Länsstyrelsen Skåne og David Gottfridsson, HIR Malmöhus.

– Nå er våre vinduer på plass, skriver arrangørene av Borgeby Fältdagar i en pressmelding.

Med hjelp av et antall pleksiglassrør kommer Gropen 2014 vise hvordan røttene hos ulike grøder utvikles under pakkede og upakkede forhold. Det er på tide å løfte fram risikoen med jordpakking, lyder arrangørens mantra.

Ny teknikk for å se rottilvekst

Interessen for å studere røttenes utvikling i jordprofilen nede i Gropen har vært stort blant de besøkende på messa.

– Vi vil ta det ett steg lengre i år, sier Erik Olsson, HIR Malmöhus og feltansvarlig på Borgeby Fältdagar.

Med hjelp av en helt ny teknikk skal man nå vise de besøkende hva som hender under jordoverflaten. I det her eksempelet handler det om hvordan jordpakking påvirker rotutviklingen.

Derfor finnes det nå 20 rhizotroner i området der Gropen senere kommer til å graves ut. En rhizotron er ett slags vindu ned i jorden, ett pleksiglassrør som settes ned i jorda i cirka 30 graders helning mot jordoverflaten og 1,5–2 meter ned gjennom profilen.

– Takket være rørene kommer vi til å kunne følge røttenes utvikling fra matjord ned gjennom dypere jordsjikt, fra etableringen i april fram til sommerens Fältdagar, skriver arrangøren.

Annonse

Dokumentasjon skjer gjennom regelmessige avlesninger, fotografering og filming av røttenes tilvekst.

Ulike grøder og forutsettninger

Våren 2014 ble det sådd vårraps, åkerbønner, vårkorn, erter og sukkerbeter. På ene siden av Gropen kommer grødene til å vokse i upakket jord, mens de på andre siden vokser i pakket jord. Dermed kan man studere en og samme grøde under upakket og pakket forhold, bare ved å vende seg om 180 grader. Visse deler er ikke pløyd siden høsten 2009. Blir det forskjell i rottillvekst i parseller med redusert bearbeiding og pløying? Rhizotronerna kommer til å gi oss svaret, men gå ikke glipp av å gå ned under jordoverflaten og se etter selv under messa.

Drop-in

Visningene i Gropen starter hvert 30. minutt, hver hel- og halve time. Her fungerer det etter drop-in-prinsippet. De er gratis og inngår inngangsbilletten. Guiding på engelsk kl. 11 og kl. 15, begge messedagene. Gropen er et samarbeid mellom HIR Malmöhus, Yara, Greppa Näringen, Nordkalk, Odling i balans och Svensk Raps/Sveriges Frö- och oljeväxtodlare.

Andre saker om Borgeby Fältdagar 2014:

Les også: Demonstrerer ulike såteknikker for raps

Les også: Tema for Borgeby Fältdagar 2014 er teknikk

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin