Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Selger kjøttet i egen butikk

Nordirske bønder med omvendt vertikal integrasjon.

Brian Casey må ha dyrene inne 12 uker i året midt på vinteren. Resten av året går de på beite. Foto: Dag Idar Jøsang.
Brian Casey må ha dyrene inne 12 uker i året midt på vinteren. Resten av året går de på beite. Foto: Dag Idar Jøsang.

I Norge har butikkjeder de siste årene vist større og større interesse for å ta kontroll med hele verdikjeden, fra gård til butikk. I Crossmaglen, en liten grenseby i Nord-Irland, har brødrene Brian og Peter Casey gjort det stikk motsatte.

Les også: Go'kalven-kurs for ammeku

Merkevare: Cool Park Meats er Casey's Eurospar sitt eget merkevarenavn på storfekjøtt.

Storfebøndene bestemte seg for at de ville ta kontroll verdikjeden selv og våren 2014 åpnet de sin egen Eurospar-butikk. Der selger de blant annet storfekjøtt fra egen gård, som bare ligger to-tre kilometer unna.

VIDEO: Kalvevarsler redder nattesøvnen

– Vi leverer dyrene til det lokale slakteriet og tar tilbake så mye kjøtt som vi ønsker til butikken. Resten selger slakteriet til andre kunder, men ikke under vårt merkevarenavn, forteller Brian Casey.

Les også: Lavere sjukdomsforekomst hos ammeku

I den 1200 kvadratmeter store butikken er det en rikholdig ferskvaredisk, der produktene fra gården bærer merkenavnet «Cool Park Meats». Butikken har egen slakter og lager alt fra stekeklare karbonader til ferdige middager. Som kontrast til lokalt produsert storfekjøtt er svinekjøttet merket med «Danish Crown». I tillegg driver Casey’s både eget butikkbakeri og kafé med 52 sitteplasser.

Annonse

Butikk: Brødrene Casey åpnet butikken i Crossmaglen sommeren 2014.

Butikken i Crossmaglen er en delikatessebutikk i øvre klasse, og i fjor ble den kåret til Storbritannias beste på ferdigelagede middager under Forecourt Trader Awards.

Les også: Vil byggje rimelegare ammekufjøs

Både Brian og Peter tar sine tak både i butikken og på gården. Driftsbygningene ligger med noen få kilometers avstand, og brødrene har bygget bolighus ved hver sine driftsbygninger.

Ulik keskode: Peter (t.v.) og Brian Casey jobber begge både i butikken og på gården.

Neste artikkel

Rykta sa at ammekubønder ga opp, men her er tala