Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sjekk disse jura

Møysommelig avlsarbeid gir resultater.

Superkuer: Livet som melkeprodusent hadde vært enklere hvis alle kyr hadde hatt jur som Lea og Elvira. Foto: Privat
Superkuer: Livet som melkeprodusent hadde vært enklere hvis alle kyr hadde hatt jur som Lea og Elvira. Foto: Privat

Side jur, framtunge jur, midtbånd som ryker og spener som spriker i alle kanter. Jur kan være til besvær i alle fjøs, og det var kanskje ikke så rart at melkeprodusent og styremedlem i Geno, Inger-Lise Ingdal fikk hundrevis av likes da hun la ut bilde av disse to kyrne på facebooksida Forum for melkeproduksjon.

– Vi har hatt jur som prioritert buskapsegenskap i tjue år. Gode jur er direkte linka opp mot holdbarhet, og holdbar kyr er lønnsomme kyr, forteller melkeprodusenten. Begge kyrne på bildet er i sin tredje laktasjon.

ELVESTAD-DATTER

Kua til venstre har 22013 ST Hallebo til far og 10183 Åheim til morfar, kua til høyre er etter 10441 Elvestad og 10032 Haugset.

Elvestad døde ung og fikk bare produsert et lite antall sæddoser som ble auksjonert bort på Genos 75-års-jubileum. Inger-Lise var blant de heldige som fikk tak i tre strå.

– Ut av disse fikk jeg heldigvis ei kvige som har vært med meg i tre laktasjoner nå. Hun har helt kvadratisk speneplassering, forteller Inger-Lise.

Melkeprodusenten mener det er veldig viktig å utnytte de mulighetene som ligger i avlen.

Annonse

– Har man ei ku som eksempelvis har dårlig midtbånd, bør man velge en okse som er spesielt sterk på denne egenskapen, sier Inger-Lise.

ÅRETS JUROKSE

Blant Inger-Lises favorittokser er 10795 Hoøen, oksen som ble kåra til årets jurokse i 2014.

– Det har vært svært mye fokus på jur i Geno de siste åra. Vi er nødt til å ha gode jur hvis vi skal konkurrere med andre raser som f.eks Holstein. Når folk bygger store robotfjøs, må de ha dyr som fungerer i roboten. Jur er den viktigste utrangeringsegenskapen hos svært mange produsenter, forteller Inger-Lise.

Tidligere var generasjonsintervallet på storfe sju-åtte år, men etter at Geno har lagt om til genomisk seleksjon er generasjonsintervallet halvert.

– Omlegging til genomisk seleksjon gjør at vi nå kan se avlsframgang raskere, sier Ingdal.

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin