Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slik så det ut i kornåkeren etter kantslåtten

Ole Halvor vurderer å sende regning etter «tidlig tresking».

Slik så det ut i kornåkeren etter at kantklipperen hadde gjort jobben. Foto: Ole Halvor Hjartsjø
Slik så det ut i kornåkeren etter at kantklipperen hadde gjort jobben. Foto: Ole Halvor Hjartsjø

Dette var synet som møtte Ole Halvor Hjartsjø, da han kom kjørende fra jobb i forrige uke. Langs kornåkeren som ligger inntil riksvei 360 hadde noen startet «treskinga» ulovlig tidlig.

– På flere steder har kantklipperen vært en halvmeter og en meter inn i kornåkeren. Det synes jeg er på kanten, sier Ole Halvor Hjartsjø til Norsk Landbruk.

Har trolig tapt et halvt mål korn

Hjartsjø dyrker korn, sammen med bestefaren i Sauherad i Telemark. De dyrker høsthvete, bygg, havre og noe raps på 500 dekar eid og leid jord. Selv har han aldri opplevd at kantklipperen har vært så langt inn i åkeren.

– I alle fall ikke så konsekvent som i år. Det har jo hendt at de har vært uheldige og tatt noen ti-centimeter her og der, men aldri noe som dette., sier Hjartsjø.

Det som er utrolig er jo at alle hekkbusker har fått stå i fred. Enten så setter de ikke pris på at det er matproduksjon i landet, eller så er det snakk om rein uvitenhet, legger han til.

Kornbonden anslår at et halvt mål med korn har gått med i kantslåtten.

– Men det er bare en forsiktig antakelse fra min side, og dette gjelder ikke bare i våre åkrer, sier Hjartsjø.

Beklager hendelsen

Styremedlem Knut Haugland i Telemark bondelag har selv sett kantklippen og er kraftig irritert. Han anslår at dette gjelder en strekning på 30 kilometer mellom Notodden og Gvarv.

– Vi har fått signaler fra medlemmer i området som alle forteller det samme. Og det gjelder ikke bare for kornbønder, det gjelder gressarealer også, sier han til Norsk Landbruk.

Annonse

Haugland har vært i kontakt med Vegvesenet, som har beklaget hendelsen. Til Bondebladet sier Odd Arve Arnes, som er byggeleder på driftskontrakten at det er snakk om et arbeidsuhell.

– Det har vært et arbeidsuhell, og de har kommet litt langt inn i åkeren. Det er flere som har tatt kontakt, og vi beklager det som har skjedd, sier Arnes til Bondebladet.

Haugland i Telemark bondelag ønsker nå økt oppmerksomhet rundt problematikken.

– Skjer det her i Telemark, så skjer det garantert andre steder i landet også, mener Haugland.

Vurderer sende regning

Ole Halvor Hjartsjø vurderer nå å sende en regning til Vegvesenet for tapt avling.

– Men vi har ikke bestemt oss enda. Det kan hende at jeg må snakke litt mer med Bondelaget for å høre hvordan vi skal følge opp dette, sier Hjartsjø til Norsk Landbruk.

Først skal han konsentrere seg om den ordentlige treskinga, som starter til helga.

Neste artikkel

Unge gründere laget spaltevasker