Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slik starter et narasinfritt liv

Vaksinedusj beskytter mot koksidiose

Vaksinert: Koksidiose-vaksinen blandes med konditorfarge. Fordi kyllingene tiltrekkes av farger, fører fargevaksinen til at de plukker i fjærene på hverandre. På den måten får de i seg vaksinen. Foto: Camilla Mellemstrand
Vaksinert: Koksidiose-vaksinen blandes med konditorfarge. Fordi kyllingene tiltrekkes av farger, fører fargevaksinen til at de plukker i fjærene på hverandre. På den måten får de i seg vaksinen. Foto: Camilla Mellemstrand

10 000 én dag gamle kyllinger skal snart forlate gården til Svein Inge Søyland Hoel i Re i Vestfold, men før de blir sendt videre til en slaktekyllingprodusent i nærheten, får alle dyra seg en dusj med koksidiose-vaksine.

TILTREKKES AV FARGER

Hvis man ikke bruker narasin i fôret, er koksidiose-vaksine, nødvendig for å hindre tarmsykdommer.

– Kyllingene får seg en dusj med en blanding av vaksine og konditorfarge. Nå har vi rød farge, men den kunne like gjerne vært blå eller rosa. Kyllingene tiltrekkes av fargen og går og plukker i fjærne på hverandre. På den måten får de i seg vaksinen, forteller Svein Inge.

Han har i flere år levert slaktekylling til Norsk Gårdsand og har aldri brukt narasin i fôret.

Nylig bygde han om de tre kyllinghusene på gården, for å kunne være med på Norsk Gårdsands siste nysatsing, saktevoksende kylling av den franske rasen Sasso.

Heretter skal Svein Inge levere daggamle kyllinger til elleve slaktekyllingprodusenter. Alle kyllingene leveres ferdig vaksinerte.

Svein Inges svigerfar, Aadne Søyland, er daglig leder i Norsk Gårdsand. Han tror alt oppstyret om narasin og det tidvis massive fokuset på norsk kyllingoppdrett har gjort det lettere å lykkes med en dyrere gourmet-variant av kylling.

Annonse

– Kyllingbransjen har fått mye oppmerksomhet og det tror jeg vil være positivt for oss. Folk har en mening om hvordan de ønsker at kyllingen skal ha det. Vi er helt i startgropa og har bare slakta et par innsett foreløpig, men jeg tror timingen for å lansere en saktevoksende kylling med narasinfritt fôr og høyere krav til dyrevelferd enn det som kreves i vanlige besetninger, er veldig god nå, sier Søyland.

REKORDRASK UTFASING

Men det er ikke bare nisjeprodusentene som har kutta ut narasin i fôret. Norturas mål var å fjerne narasin fra fôret innen utgangen av 2016. Allerede i sommer var de i mål.

Konsernsjef Arne Kristian Kolberg mener Nortura har satt internasjonal rekord med den raske utfasingen i så stor skala.

–Ingen andre land i verden har lyktes i å kutte ut dette i stor skala uten å ty til betydelig bruk av antibiotika dersom dyrene blir syke. Og det ønsket vi å unngå, for vi vet jo at mye antibiotikabruk kan trigge resistens, sier Nortura-sjefen.

Narasin er ikke tillatt brukt i økologisk kyllingproduksjon, og tidligere i år viste en rapport at de økologiske produsentene likevel ikke måtte ty til antibiotika.

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin