Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Snart søknadsfrist for frukt- og grønnsaksmillioner

Grofondet leter etter nye innovasjonsprosjekter.

Overhalla Klonavlssenter fikk 330.000 kroner fra Grofondet i fjor. 25. september er det søknadsfrist igjen. Her sjekker klonavlsansvarlig Anita Barlien tilstanden i på planter og knoller i det hydroponiske anlegget.

Har du en god frukt- eller grønnsaksidé? Da kan du ha mulighet til å realisere den nå. Grofondet, som har 100 millioner kroner i potten, leter nå etter nye innovasjonsprosjekter i frukt- og grøntnæringa.

– Vi håper på mange spennende søknader for økt produksjon og verdiskaping som for eksempel flere helårsproduksjoner, hydroponics i ulik skala, robotisering, nye produkter og ny organisering i dagligvarehandelen, sier leder for fondet, Alvhild Hedstein i en pressemelding.

POTET I VANN OG PLOMMER I TUNNEL

Grofondet er et samarbeid mellom Samvirket Gartnerhallen, BAMA og Norgesgruppen. I løpet av ti år skal de finansiere utviklingsprosjekter i frukt- og grøntnæringa.

I fjor var det elleve ulike prosjekter over hele landet, som fikk støtte til utviklingsprosjekter. Dette var blant annet plommeproduksjon i plasttunneler, hydroponisk produksjon av settepoteter og norskproduserte søtpoter.

Hensikten med alle prosjektene er å øke forbruket og verdiskaping for norskprodusert frukt og grønt.

SNART SØKNADSFRIST

Grofondlederen etterlyser nå søknader til kompetanseheving og økt forbruk.

− Interessen har vært stor og søknadene så langt har vært varierte, så jeg er svært spent på hvilke søknader vi får inn.

– Vi har ikke tildelt midler til kompetanseheving og lite til prosjekter som skal få oss til å kjøpe og spise mer frukt og grønt. Jeg håper flere miljøer har fått øynene opp for Grofondet og kommer med gode søknader, ikke minst for å hjelpe oss til å spise fem om dagen, sier Hedstein i pressemeldingen.

Annonse

Har du en god idé må du være kjapp. Søknadsfristen er allerede 25. september.

Les mer: De satser på nepe fra Målselv

FIKK STØTTE TIL POTETER I VANN

Overhalla Klonavlsenter var én av de elleve mottakerne ved forrige tildeling. De fikk 330.000 kroner i støtte til et prosjekt som kan ha stor innvirkning på settepotetproduksjon. De vil forsøke å dyrke miniknollene, morpoteten til settepoteten, i vannkultur i stedet for torv som er vanlig.

– Tanken er at vi skal klare å øke antallet miniknoller per plante, og plukke dem underveis når de har riktig størrelse, forteller Viken.

I prosjektet skal klonavlssenteret blant annet skal testes sorter, gjødslingsregimer, temperatur på næringsløsning og behandling etter høsting.

I Norsk Landbruk nummer 16 kan du lese mer om hydroponisk produksjon av miniknoller.

Les mer: Butikkjedene jekker på kvalitetskravene for norske epler

Neste artikkel

Så gamle bør kvigene være når de kalver