Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Står i kø for å dyrke Nansen

Nå er norske Nansen klar for potetåkeren.

Graminors norske sort Nansen er klar for matpotetprodusenter neste vekstsesong. Forventningene er store både hos Strand Unikorn og Norgro.

Forventningene er alltid store når nye potetsorter blir tilgjengelige for matpotetprodusenter. Ekstra store er forventningene nå som Graminors norskutviklede potetsort Nansen blir tilgjengelig for matpotetprodusenter.

– Det er mange som har meldt seg allerede, forteller fagkonsulent Ole Morten Nyberg i Norgro.

Les mer: Polfarere klare for potetåkeren

Arvtaker til Asterix

Nansen er en halvtidlig matpotet med rødt skall. Sorten skal være sterk mot tørråte, ha en jevn knollstørrelse og skal ikke være utsatt for sølvskurv utover lagringssesongen, slik som Asterix.

– Vi har et håp om at Nansen skal være en naturlig arvtaker til Asterix. Jeg har sett en god del Nansen i prøvedyrking i sommer, og det ser veldig lovende ut, sier Nyberg.

Dette har norske matpotetprodusenter fått med seg, og mange har allerede meldt sin interesse for å få tak i settepotet til neste vekstsesong.

– Går du i dialog med oss nå, kan du skrive deg på ei liste. Så skal vi prøve å fordele den mengden vi har så rettferdig vi kan, sier Nyberg.

Les mer: GMO-potet godkjent i USA

Alle skal få – i 2019

Annonse

Til tross for en ekstra ambisiøs oppformeringsplan i Norgro og Strand Unikorn, vil de ikke klare å dekke all etterspørselen etter Nansen settepotet før i 2019.

Hvor mye settepotet som blir tilgjengelig til våren, er fortsatt uklart, siden mye fortsatt står i jorda. I år er det dyrket 231 dekar med Nansen i Norgro og Strand Unikorn til sammen. Disse dekarene er inkludert prebasis, basisproduksjon og noe konsum til prøvesalg i vinter.

– Vi har forsøkt å spre produksjonen under ulike forhold og dyrkingsområder, både i Trøndelag og på Østlandet, på lett og tung jord, forteller produksjonssjef Hans Arne Krogsti i Strand Unikorn.

Han er forsiktig optimistisk til den nye, røde sorten.

– Tida er litt overmoden for en ny, rød sort. Det er noe vi har lett etter lenge. Vi har erfart at andre røde sorter ikke holder det de lover. Du går nesten bare og venter på at noe skal «dukke opp» med denne også, sier Krogsti.

Les mer: Stengelråte halverer avlingen

Neste artikkel

Lykkes ikke i samarbeidet med FK Agri