Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Testa ut usynlig gjerde på geit

Seks geiter i Tingvoll har testa ut en klave som piper og gir støt når dyra er på vei ut av beiteområdet. Senere i høst skal klavene prøves på tamrein i Finnmark, og oppfinner Oscar Hovde Berntsen er optimist.

- Det så ut som at geitene raskt forsto og reagerte riktig på pipelydene og de elektriske støta fra halsbåndet, og at de heller ikke ble alvorlig stressa, forteller ingeniør Oscar Hovde Berntsen.

Han har nylig etablert selskapet NoFence hjemme i Gjemnes på Nordmøre. Forretningsmodellen er hans egen oppfinnelse av en klave som ved hjelp av mobilnettet, GPS og annen elektronikk skal dressere dyr til å holde seg i et beiteområde uten fysiske gjerder.

- Seks geiter ble merka, og forskere fra Bioforsk i Tingvoll observerte dyra i fire dager. Forskerne holder nå på å analysere blant annet pulsmålinger som kan si mer om stressnivået, forteller Berntsen.

Halsbåndet var stilt inn til å pipe to til tre meter unna det usynlige gjerdet.

- Når dyra fikk støt, kunne de i starten bli stående litt rådville. Men når de opplever noe ubehagelig, søker de instinktivt tilbake til flokken, forklarer ingeniøren. KULTURARBEID I BRATT LENDE

Berntsen er i gang med å utbedre noen tekniske svakheter ved halsbåndet. Innen 2012 håper han å kunne få til kommersiell produksjon. Han antyder en prislapp på 2.000 kroner per klave og at hver klave vil ha en levetid på sju år.

- Det blir ikke mye penger igjen til geitebonden, Berntsen?

- For geiter kan usynlige gjerder bli interessant hvis bonden får penger for at dyra holder oppe kulturlandskap eller driver annet ryddearbeid i for eksempel kraftlinjer i bratt terreng, sier Berntsen. TESTER UT PÅ TAMREIN

Annonse

For storfe, ammeku og tamrein mener han halsbåndet kan bli et driftsmiddel i tradisjonell kjøttproduksjon. Innsparingene ligger i mindre konflikter med bilister og hageeiere og mindre kostnader og arbeid med gjerdehold.

- Senere i høst skal vi prøve ut halsbåndet på tamrein i Finnmark. Med tanke på beitekonfliktene som er rundt reindrift, og at det bare i Finnmark er 200.000 tamrein, kan dette bli veldig interessant, forteller Berntsen.

LES MER OM NOFENCE PÅ SELSKAPETS NETTSIDE

OBSERVATØR: Oppfinner Oscar Hovde Berntsen observerer sau med NoFence-klave.

FOTO: Anita Land

Neste artikkel

Hva du mener om Norsk Landbruk?